U drugom kvartalu nastavljen oporavak tržišta poslužitelja

Autor: Marko Mršić , 29. kolovoz 2010. u 10:45

Oporavak globalnog tržišta potaknuo je prodaju poslužitelja u drugom kvartalu, te ona drugi uzastopni kvartal raste u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prema IDC-ovim podacima prodaja je u drugom kvartalu porasla 11 posto u odnosu na prošlu godinu, dosegnuvši iznos od 10,9 milijardi dolara. Isporuke poslužitelja porasle su 23,8 posto u odnosu na drugi kvartal prošle godine, što je nešto više nego u prvom kvartalu kad je zabilježen rast od 23 posto, te i dalje najveći rast u proteklih pet godina, prenosi Cnet News.

Prodaja najslabijih poslužitelja porasla je 31,7 posto, što je treći uzastopni kvartal rasta u tom segmentu. Na području srednjih poslužitelja prodaja je porasla 15,6 posto, što je prvi rast u proteklih devet kvartala. No, prodaja najjačih poslužitelja namijenjenih velikim tvrtkama je pala 27,3 posto, čime je ovo već sedmi uzastopni kvartal u kojem se bilježi pad na tom području.

Među proizvođačima vodeći je HP koji je u drugom kvartalu držao 32,5 posto tržišta. Drugi je IBM koji je držao 29,8 , dok je Dell treći s udjelom od 15,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close