‘Tržište preispituje je li poboljšanje pokazatelja dovoljno značajno za FED’

Autor: Poslovni.hr , 23. kolovoz 2012. u 09:40

Na Wall Streetu u srijedu su cijene dionica stagnirale nakon blagog pada prethodnog trgovinskog dana, jer je zabilješka s posljednjeg zasjedanja Feda investitorima signalizirala da bi američka središnja banka mogla poduzeti još jedan krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike.

S&P 500 indeks ojačao je jučer 0,02 posto, na 1.413 boda.

Istodobno, tehnološki Nasadaq porastao je 0,29 posto, na 3.067 bodova, dok je Dow Jones indeks oslabio 0,23 posto, na 13.172 boda. Zabilješka s posljednjeg zasjedanja Feda, održanog 31. srpnja i 1. kolovoza, sugerira da će se Fed vjerojatno odlučiti za još jedan krug monetarnih poticaja „vrlo skoro“ ako se gospodarska situacija značajno ne poboljša.

Jedino pitanje za tržišta jest hoće li nedavno poboljšanje američkih makroekonomskih pokazatelja, koji su objavljeni nakon zasjedanja, predsjednika Feda Bena Bernankea uvjeriti da takva akcija ipak nije nužna.

„Tržište preispituje je li poboljšanje makroekonomskih pokazatelja u posljednje vrijeme dovoljno značajno za predsjednika Bernankea. Poboljšanje pokazatelja Bernanke želi vidjeti pretočeno u kreiranje radnih mjesta u privatnom sektoru“, kaže Quincy Krosby, strateg pri investicijskom društvu Prudential Financial.

Cijene dionica na europskim burzama kliznule su u srijedu s najviše razine u 13 mjeseci pod utjecajem tehničkih rasprodaja, budući da ulagači još uvijek čekaju konkretne poteze ponajprije monetarnih vlasti koji bi ih potaknuli na značajnije kupovine.

Indeks Londonske burze Ftse potonuo je 1,42 posto, na 5.774 boda, frankfurtski DAX 1,01 posto na 7.017 bodova, a pariški CAC 1,47 posto, na 3.461 bod.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close