Trichet: Italija mora provesti reforme

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2011. u 12:30

Italija mora provesti strukturne reforme i održati obećanje dano prošlog mjeseca da će smanjiti deficit i povećati fleksibilnost svog gospodarstva, upozorio je predsjednik europske središnje banke Jean-Claude Trichet.

U razgovoru za talijanski dnevnik Il Sole 24 Ore Trichet je kazao da su mjere najavljene 5 kolovoza, kada je premijer Silvio Berlusconi obećao da će uravnotežiti proračun do 2013., iznimno važne. “Stoga je neophodno da se ciljevi najavljeni radi poboljšanja javnih financija u potpunosti potvrde i ostvare”, kazao je.

Trichet nije izravno komentirao paket mjera štednje u vrijednosti 45,5 milijardi eura, koji je trenutno na razmatranju u parlamentu, ali je rekao da je bitno da Italija provede mjere koje će joj omogućiti da u potpunosti iskoristi svoj srednjoročni i dugoročni potencijal. Istaknuo je također da je talijanski gospodarski rast “razočaravajući”, te da su potrebne strukturne reforme. “Moja poruka je jasna: važno je da se provedu sve mjere koje će omogućiti potpuno iskorištavanje talijanskog potencijala u srednjoročnom razdoblju”, kazao je.

Parlament je prošlog mjeseca usvojio paket mjera štednje u rekordnom roku kako bi smirio paniku na tržištu koja je naštetila talijanskim obveznicama i podigla troškove zaduživanja na neodrživu razinu slijedom zabrinutosti u vezi s ogromnim talijanskim dugom. Trenutno je program na doradi, nakon što se našao na udaru kritika između ostalog i u udruženju poslodavaca Confindustria, gdje su ga jučer ocijenili “slabim i neadekvatnim“.

(Hina/pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ma ne bi rekao iako je to sličan mentalitet kao grci ali opet ne baš kao što je češki predsjednik nazvao grke.
Taljani imaju jaku industriju a grci nemaju ništa, grci su također godinama lažirali deficit.
NIje baš isto i ne vjerujem u krah italije.

Mjere štednje nisu nigdje dale rezultate u oporavci privrede. Baš suprotno, posljedica je pad bdp-a zbog smanjenja ponude novca. Tome ide još u prilog i mali rast kamatnih stopa. Sve u svemu, Italija ide u propast identičnu kao Grčka.
http://reforma.forumhr.com/f1-reforme

New Report

Close