Trichet: Dužnička kriza postala sustavna

Autor: Poslovni.hr , 11. listopad 2011. u 12:45

Kriza državnih dugova u eurozoni postala je sustavna i rizici po gospodarstvo ubrzano jačaju, upozorio je danas čelnik Europskog odbora za sistemske rizike (ESRB) Jean-Claude Trichet.

Čelnik Europske središnje banke (ECB) kao i glavni supervizor financijske stabilnosti poručio je da bi krizni fond eurozone trebao biti što je moguće fleksibilniji, ali je dodao da ECB ne bi trebao sudjelovati u njegovim zajmodavnim aktivnostima. “Kriza je sustavna i treba je odlučno rješavati”, kazao je Trichet pred odborom EP-a za gospodarsku i monetarnu politiku. “Visoka međupovezanost u financijskom sustavu EU-a dovela je do ubrzanog jačanja rizika intenziviranja krize. Zaprijetila je financijskoj stabilnosti u EU-u i negativno utječe na realno gospodarstvo u Europi”, upozorio je.

Trichet je pozvao vlade i europske vlasti da djeluju zajedničkima snagama na rješavanju krize, dodajući kako bi odgađanje bilo katastrofalno. “Hitno je potrebno da sve vlasti djeluju zajedno, s potpunom predanošću očuvanju financijske stabilnosti”, kazao je on. ESRB je ustanovljen kako bi budno pratio europski financijski sustav i u slučaju problema upozorio relevantne institucije da djeluju. Ne raspolože formalnim instrumentima, premda ima pravo javno iskazati bojazni u slučaju da nije zadovoljan djelovanjem nadležnih vlasti.

Trichet je nadalje pozvao na donošenje jasne odluke o dokapitalizaciji banaka i drži da bi krizni fond u tome mogao imati značajnu ulogu. “Mogućnost da Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) daje zajmove vladama za potrebe dokapitalizacije banaka, uključujući po potrebi i zemlje koje nisu u tom programu, mogla bi biti od koristi”, istaknuo je.

Komercijalne banke nevoljko u posljednje vrijeme posuđuju jedne drugima, sve češće se obraćajući ECB-u radi pozajmica i depozita. Prekonoćni depoziti kod Europske središnje banke danas su dosegnuli 269 milijardi eura, najvišu razinu od lipnja prošle godine.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close