Trgovina na malo u listopadu realno porasla 0,3 posto

Autor: Poslovni.hr , 30. studeni 2010. u 12:50

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, trgovina na malo je u listopadu porasla na godišnjoj razini 0,3 posto realno, što je znatno manje od očekivanja Raiffeisenovih analitičara i tržišnog konsenzusa ( +1,2 posto).

Nominalan godišnji rast je iznosio 1,5 posto. Skroman rast posljedica je intenziviranja negativnih trendova na trzištu rada, koji imaju najznačajniji utjecaj na maloprodaju. S druge strane, pozitivna stopa uglavnom je posljedica baznog učinka s obzirom da je u listopadu prošle godine promet u maloprodaji pao 15,4 posto realno. Raiffeisenovi analitičari pišu kako je kod potrošača očito još uvijek prisutan trend racionalizacije potrošnje pa će vjerojatno konačni podaci pokazati da su potrošači usmjereni na zadovoljenje osnovnih životnih potreba te da kupnju trajnih potrošnih dobara odgađaju za ‘’bolje dane’’.

Nastavak usporavanja rasta trgovine na malo u listopadu pokazuje da se o oporavku maloprodaje još ne može govoriti s obzirom da rast nije generiran rastom standarda već je najvećim dijelom posljedica baznog učinka, koji će i do kraja godine imati najizraženiji povoljan utjecaj na maloprodaju, stoji dalje u analizi.

Osim baznog učinka, povoljan utjecaj vjerojatno ce doći i od ukidanja više stope “kriznog poreza”, čime su rasterećene skupine viših dohodaka s većim kapacitetom za potrošnju. S druge strane, analitičari i dalje očekuju pogoršavanje kretanja na trzištu rada, odnosno rast nezaposlenosti, a oporavak potrošnje stanovništva u konačnici ovisi o stvaranju novih radnih mjesta i povećanju raspoloživog dohotka. Bez obzira na kratkotrajne pozitivne učinke koje čimbenici poput ukidanja “kriznog poreza” mogu imati na maloprodaju, potrošnja će se oporaviti tek nakon oporavka tržišta rada.

Na razini cijele godine analitičari očekuju da će se u maloprodaji zabilježiti pad od oko 3 posto, dok oporavak uz blage stope rasta očekuju sljedeće godine.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close