Trgovanje na Zagrebačkoj burzi sve manje privlačno, Hrvati bježe od dionica

Autor: Poslovni.hr , 30. srpanj 2012. u 09:55

Trgovanje na Zagrebačkoj burzi sve je manje privlačno,a samo u lipnju ukupni promet pao je za gotovo 50 posto u odnosu na prošli mjesec, dok je u cijelom prvom polugodištu bio, otprilike, za trećinu niži nego u prvoj polovini prošle godine, pokazali su to najnoviji podaci koje su objavili Zagrebačka burza i analitičari Raiffeissen banke, piše Novi list.

Slične negativne rezultate zabilježila je većina burza u jugoistočnoj i srednjoj Europi. Očito je da kriza uzima svoj danak, pa je u prvom polugodištu promet na Zagrebačkoj burzi iznosio samo 2,13 milijarda kuna. U prvih se šest mjeseci mjeseci na Burzi okrenulo upola manje novca nego u samo jednom mjesecu rekordne 2007. godine, kad je prosječni mjesečni promet iznosio oko 5,5 milijarda kuna. Dakle, promet na Burzi danas ne iznosi ni 10 posto od prometa prije izbijanja krize, a zasad nije izgledno da će se stvari bitno popraviti.

Indeks Crobex, koji obuhvaća dionice najvrednijih hrvatskih poduzeća izlistanih na Burzi, prošle je godine pao za 17,6 posto, u prvih šest mjeseci za dodatih 2,7 posto. Crobex je na kraju prošlog tjedna iznosio 1.691 bod, što znači da se kreće na razini svojih najnižih vrijednosti zabilježenih u ljeto 2009. godine.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close