Treći dan štrajka u Glasu Istre

Autor: Poslovni.hr , 09. studeni 2010. u 13:25

Radnici Glasa Istre treći dan štrajkaju i jutros su se, pošto im je uprava tvrtke jučer zapriječila ulazak u zgradu, ponovno okupili na pulskoj rivi ispred zgrade u kojoj je redakcija, a trubeći su ih pozdravili mnogi Puljani koji su onuda prolazili automobilom.

Glavna sindikalna povjerenica u Glasu Istre Maša Jerin izjavila je novinarima da je sindikat jučer Županijskome sudu u Puli podnio zahtjev kojim se traži zabrana isključenja iz rada za radnike u štrajku. “To što radi Albert Faggian je nezakonito”, poručila je Jerin. Pulski odvjetnik Tomislav Divić potvrdio je u izjavi za Hinu kako je jučer na temelju članka 282. Zakona o radu u ime sindikata Županijskome sudu u Puli podnio zahtjev kojim se od suda traži da zabrani “isključenje iz rada koje je poslodavac poduzeo protiv radnika u štrajku”. Poslodavac im je, naime, zabranio ući u zgradu u kojoj je redakcija.

Zabrana isključenja iz rada, tzv. “lockout” može se provesti tek nakon osmog dana štrajka, i to za polovicu radnika, izjavio je odvjetnik Divić i dodao kako se u tom slučaju poslodavac nije toga držao. Također je rekao kako sud u tom slučaju odluku mora donijeti u roku od četiri dana te da je zato već za sutra u podne najavljeno prvo ročište. Radnike Glasa Istre u štrajku danas je podupro i predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić, koji je s njima bio ispred zgrade Glasa Istre. Tom je prigodom novinarima rekao da je taj štrajk očito “početak borbe na hrvatskim prostorima za slobodno novinarstvo i za slobodu riječi i pisanja”.

“Medijski prostor u Hrvatskoj je zatrovan od političara i financijskih moćnika koji kontroliraju te prostore. To je veliki problem, a ovo što se događa s ovim radnicima uskoro će se događati i u ostalim medijskim kućama”, poručio je Bulić, ističući kako je u tom slučaju riječ o problemu slobode riječi i pisanja. “Trebalo bi stati na kraj tome da politika vlada medijskim prostorom. To je zapravo problem Glasa Istre, ali i osnovni razlog zbog kojega te novine prodaju manji broj primjeraka nego nekada”, zaključio je predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close