Treba vam ‘sigurna luka’? Ulažite kao Buffett

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2012. u 14:40

Uvijek je dobra ideja napuniti portfelj dionicama onih kompanija koje ima jasnu konkurentsku prednost. To svakako zna i ugledni ulagač Warren Buffet, poznat i pod nadimkom “Prorok iz Omahe”.

Riječ je o tzv. kompanijama “širokog opkopa”, a izraz je skovao upravo Buffet kada je jednom prilikom izjavio kako uvijek traži “gospodarske utvrde zaštićene neprobojnim opkopom”, piše Business Insider. Drugim riječima, riječ je o kupnji dionica (kada su na niskim cjenovnim razinama) onih kompanija koje imaju dominantnu poziciju u svom sektoru i vjerojatno će je zadržati desetljećima, a ne mjesecima ili godinama. Primjerice, to su tvrtke poput Coca Cole, Exxon Mobila, Pfizera ili McDonald’sa.

“Kompanija koja na dulje vrijeme zadrži konkurentsku prednost jednostavno vrijedi više”, komentirao je za MarketWatch Paul Larson, strateg iz analitičke tvrtke Morningstar.

Što zapravo neku kompaniju stavlja u kategoriju “širokog opkopa”. Ponajprije, riječ je o tvrtkama koje imaju snažnu cjenovnu moć, zahvaljujući jeftinom pristupu sirovinama. Također, takve kompanije pružaju uslugu čija razina kvalitete se ne može mjeriti s ostalima, globalno su prepoznatljive, posjeduju licence i patente koje im osiguravaju postojani novčani tijek ili imaju virtualni monopol na malom tržištu.

Ipak, ako posjedujete dionice tih kompanija, ne znači da ste zaštićeni od gospodarskih turbulencija i tržišnih fluktuacija. Ali, one će vjerojatnije bolje prebroditi teška vremena od svojih konkurenata. I kada dođe vrijeme gospodarskog oporavka, ulagači će vjerojatno imati razloga za zadovoljstvo.

Međutim, valja imati na umu da će kompanije te kategorije jednog dana ipak izgubiti svoju “oštricu” zbog konkurenata s boljom tehnologijom ili menadžmentom, piše Busines Insider. Drugim riječima, mogu pružati sigurnu luku kroz dulji period vremena, ali sigurno neće biti zauvijek na vrhu.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Treba li vam sigurna luka ulažite u Luku Rijeka !
p.s. pa ćete ostat kratkih rukava

[emo_palacg]

New Report

Close