Toshiba priprema gradnju solarne elektrane u Bugarskoj

Toshiba i Tokyo Electric Power udružit će snage s japanskom vladom kako bi u Bugarskoj sagradili jednu od najvećih solarnih elektrana u svijetu, prenosi danas japanski list Nikkei.

Pogon vrijedan više od 100 milijardi jena (1,2 milijarde dolara) bit će sagrađen u gradu Jambolu na istoku Bugarske do ožujka 2012., piše nadalje taj list. Kao članica Europske unije, Bugarska mora brzo proširiti udio obnovljivih izvora u proizvodnji energije kako bi smanjila emisiju ugljičnog dioksida. EU je zacrtao agresivno jednostrano smanjenje tih emisija za 20 posto do 2020., u usporedbi s razinama iz 1990. Istočnoeuropske zemlje planiraju pomoću japanske tehnologije pripremiti teren kako bi do 2020. podmirivale 16 posto svojih potreba za energijom iz obnovljivih izvora, u odnosu na sadašnjih oko sedam posto.

Toshiba, Tokyo Electric, japanski trgovački konglomerat Itochu i državna korporacija Innovation Network Corp. uspostavit će zajednički projekt u koji će uložiti ukupno oko 50 milijardi jena. U projektu će sa čak 20 milijardi jena sudjelovati i češka grupacija ČEZ, sedma po veličini europska energetska grupacija, prenosi Nikkei. Elektrana će u početku proizvoditi oko 50.000 kilovatsati energije a kapaciteti će joj se postupno povećavati da bi u razdoblju od pet godina dosegnuli do 250.000 kilovatsati.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!