Tesla banka za jesen najavljuje novu dokapitalizaciju

Predsjednik Nadzornog odbora banke Milorad Pupovac kazao je kako je cilj da se do kraja godine dođe do kapitala u iznosu od sto milijuna kuna, a ići će se i na više, do 120 milijuna kuna

Dokapitalizacijom su u vlasničku strukturu Tesla štedne banke ušli i Fond za razvoj Republike Srbije te nekoliko hrvatskih tvrtki, a nova dokapitalizacija te banke uslijedit će najesen, najavljeno je nakon današnje skupštine banke kojoj su bili nazočni i predstavnici novih dioničara.

Tesla štedna banka, sa sjedištem u Zagrebu, nastala je iz A štedne banke malog poduzetništva, a sredinom svibnja ove godine Savjet Hrvatske narodne banke dao je suglasnost Fondu za razvoj Autonomne pokrajine Vojvodine da mu se odobri stjecanje više od 50 posto udjela u temeljnom kapitalu te banke koje će biti realizirano kupoprodajom dijela dionica, te dokapitalizacijom.

Kako je istaknuto nakon današnje skupštine, nakon najnovije dokapitalizacije temeljni kapital Tesla štedne banke iznosi 32 milijuna kuna, od čega Fond za razvoj AP Vojvodine i Fond za razvoj Republike Srbije sudjeluju sa po 11 milijuna kuna, Zvijezda Tvornica ulja (iz sastava Agrokora) sa 4 milijuna kuna, Končar sa 3,5 milijuna kuna, Šećerana Županja sa dva milijuna, a u vlasničkoj su strukturi u manjem dijelu zastupljeni i bivši vlasnici A štedne banke.

Osnovna funkcija Tesla banke je stvaranje održivih ekonomskih uvjeta za povratak, ostanak i opstanak Srba u Hrvatskoj, istaknuo je predsjednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić dodajući kako je cilj i poticanje suradnje dviju zamalja i povezivanje tvrtki iz Hrvatske i Srbije. Odnosi Srbije i Hrvatske idu uzlaznom linijom, ali to, na žalost, još uvijek ne prati i odgovarajući razvoj gospodarske suradnje, rekao je ministar u Vladi Srbije Srđan Srećković. Osnivanje banke je dodatni kanal za ulazak srpskih kompanija na hrvatsko tržište, kazao je.

Najavljujući novu dokapitalizaciju Tesla banke za jesen, predsjednik Nadzornog odbora banke Milorad Pupovac je kazao kako je cilj da se do kraja godine dođe do kapitala u iznosu od sto milijuna kuna, a ići će se i na više, do 120 milijuna kuna. Razgovaramo s nizom subjekata, tvrtki u Hrvatskoj i Srbiji, kao i u trećim zemljama, svima koji žele podržati suradnju Hrvatske i Srbije i vide svoje poslovne interese, kazao je Pupovac.

Kako je istaknuto, Tesla banka će ponajprije ulagati u obiteljska poljoprivredna gospodarstva i poticati malo i srednje poduzetništvo u povratničkim sredinama. Predsjednik Uprave banke Zvonko Agičić najavio je da će prva poslovnica Tesle banke biti otvorena do kraja ove godine u Zagrebu, a plan je u pet godina razviti šest regionalnih centara.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve