Teške optužbe: Pročitajte pismo malih dioničara Badela Milanoviću

Autor: Poslovni.hr , 24. svibanj 2012. u 15:35

Radnici i mali dioničari tvrtke Badel 1862 poslali su otvoreno pismo naslovljeno na premijera Zorana Milanovića, u kojem upozoravaju na alarmantno stanje u toj tvrtki.



Ante Perković / PXL

Menadžment Badela odgovara: Redovito isplaćujemo plaće

U pismu podsjećaju Milanovića kako je Badel 1862 d.d. vodeća tvrtka u svojoj djelatnosti.

Lošim vođenjem poslovanja Uprave (Perković, Blažić) od 2006. do 2009., u 2009. godini iskazan je gubitak od 221.105.098,00 kuna. Uprava Zvjezdana Blažić i Srđan Oreb, koja je preuzela vođenje tvrtke u narednom periodu, kroz proces restrukturiranja još je više pogoršala stanje. Otpustili su 140 radnika, ukinuli vlastitu logistiku i distribuciju, sklopili poslovnu suradnju s vanjskim distributerom (Orbico d.o.o.), promijenili prodajnu politiku prema kupcima. No, umjesto ušteda, troškovi su se multiplicirali”, riječi su kojima započinje pismo koje u cijelosti možete pročitati ovdje.

U pismu napominju kako je tvrtka, umjesto planirane dobiti od 26,7 milijuna kuna u 2011. godini, ostvarila gubitak od oko 80 milijuna kuna.

Kaže se i kako je Uprava (Srđan Oreb) pokušala stvarni gubitak prikriti knjigovodstvenim manipulacijama kroz revalorizaciju vrijednosti imovine za čak 40 milijuna kuna, a što nema nikakvog odaziva u materijalnoj sferi poslovanja. U pismu se dodaje kako je negativan trend uz ovakvo poslovanje nezaustavljiv, kako je Uprava pokazala da uopće ne poznaje suštinu poslovanja tvrtke, te da se svakim novim potezom stanje u društvu pogoršava. “Državi nisu i ne plaćaju porez (trošarina, PDV, naknada za zbrinjavanje ambalažnog otpada), radnicima su mjesecima kasnili s isplatom plaća, ne plaćaju redovito dobavljače i kooperante, ne vraćaju kredite bankama…”, nabraja se u pismu.

“Poštovani predsjedniče Vlade, kako je država postala većinski vlasnik Badela 1862 d.d. temeljem odluke Vlade o pretvaranju potraživanja u vlasnički udio, mislimo da bi se kao većinski vlasnik trebali brinuti o svojoj imovini”, stoji u pismu.

Potpisnici pisma, radnici i mali dioničari tvrtke, na kraju napominju kako se u njemu nisu bavili analitičkim detaljima, poručujući: “ali kada se upustite u rješavanje problema koji su takvo stanje uzrokovali, uočit ćete brojne nezakonitosti i nepravilnosti i sami, a mi Vam stojimo na raspolaganju da Vam pomognemo iste otkriti i otkloniti”.

(pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

ako se država uključi prvo što će napraviti jest da će proglasiti stečaj a onda će ustvrditi da tvrtku gubitaša i bez perepektive netreba i neće spašavati…i riješen problem…

živjeli !!

New Report

Close