Telekom Austria zbog žestoke konkurencije snizio prognoze za 2012.

Autor: Poslovni.hr , 16. kolovoz 2012. u 12:50

Austrijski telekomunikacijski operater Telekom Austria (TA) upozorio je u četvrtak da u ovoj godini neće ostvariti ciljanu dobit i prihode, napominjući da ne može potvrditi važeće poslovne prognoze zbog žestoke cjenovne konkurencije, regulacije pristojbi koje naplaćuje drugim operaterima i teškog poslovnog okruženja.

TA sada procjenjuje da će dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u ovoj godini iznositi 1,4 milijarde do 1,45 milijardi eura, u odnosu na 1,5 milijardi eura prognoziranih u svibnju. Prihodi bi trebali kliznuti za 4,2 milijarde eura, sa 4,45 milijardi u 2011. Dosada su u TA-u očekivali 4,4 milijarde eura prihoda. Kompanija je također snizila prognoze kapitalne potrošnje i operativnog novčanog toka. Poslovanje TA u drugom tromjesečju obilježilo je usmjeravanje klijenata na glavnim tržištima u matičnoj Austriji, te u Bugarskoj i Hrvatskoj na jeftnije proizvode, pa je prosječan prihod po korisniku pao usprkos rastu broja pretplatnika. U Austriji i Bugarskoj koje zajedno čine više od polovine TA-ovih klijenata, prihod po klijentu smanjio se za 9,3 odnosno 14,8 posto.

Prihodi i EBITDA smanjili su se u drugom tromjesečju 4,2 posto, na 1,06 milijardi odnosno 365 milijuna eura. “Telekom Austria Group očekuje da će slabo gospodarsko okruženje potrajati i da će rezultirati snažnim negativnim utjecajem na poslovne rezultate, potražnju i obrasce ponašanja kijenata na svim tržištima na kojima smo prisutni”, ističe se u priopćenju. “Zbog tih negativnih efekata morali smo izmijeniti prognozu”, kazao je financijski direktor Hans Tschuden.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Telekom Austria ima dva rijetko glupa clana uprave- dovela ih je politika…i jos cu tamo. (Ne) Rezultati se vide. Politicari ne brinu…za sada.

New Report

Close