Tek svaki četvrti zaposleni vjeruje svom šefu

Autor: Objava za medije , 09. travanj 2013. u 12:13
Press foto

Dodjelom nagrada Škole menadžmenta IEDC Bled za najbolji projekt na području upravljanja ljudskim resursima započela je HR Business Arena 2013 u Beogradu.

Dodjelom nagrada Škole menadžmenta IEDC Bled za najbolji projekt na području upravljanja ljudskim resursima započela je HR Business Arena 2013 u Beogradu, u organizaciji Infoarena Grupe i Asocijacije HR profesionalaca. Uvodnim predavanjem akademskog direktora Škole menadžmenta IEDC-Bled profesora Nenada Filipovića, ujedno i člana žirija za dodjelu nagrada za najbolji HR projekt u Srbiji tijekom prethodne godine, stavljen je naglasak na nezaobilaznu temu o kojoj će sljedeća dva dana raspravljati HR stručnjaci – organizacijsko restrukturiranje.

Restrukturiranje je zasigurno trenutno nezaobilazan proces kroz kojeg prolazi većina tvrtki. Međutim, restrukturiranje je vođeno različitim ciljevima, a samim time se provode i suštinski različiti procesi i aktivnosti. Dok jedni provode strateško restrukturiranje vođeno idejom da kompanija unaprijedi svoje poslovanje kroz ulaganja kako bi bile međunarodno konkurentne kad dosadašnji modeli više nisu održivi, drugi provode defanzivno restrukturiranje za puko preživljavanje kroz smanjenje troškova, smanjenje broja zaposlenih i obustavljanje neprofitabilnih programa. Prema riječima Nenada Filipovića, iskustvo iz regije nas uči da ne možemo razdvojiti defanzivno i strateško retrukturiranje. „Skoro da i nema poduzeća u regiji koje nije pod pritiskom izrazito nepovoljne tržišne situacije koja često pretpostavlja borbu za preživljavanje, kratkoročno razmišljanje, centralizaciju i autkratski stil vođenja te brze reakcije. No sve to nema nikakvog pravog učinka bez motivacije zaposlenih i vizije dugoročnog razvoja. Ako postoji povjerenje u menadžment, priča će biti prihvaćena.“ rekao je Filipović te dodao „Čini se da je upravo provjerenje zaposlenih teško steći jer istraživanje provedeno na globalnom nivou otkriva da tek svaki četvrti zaposlenik vjeruje svom šefu.“

Prvonagrađeni projekt „Strateško organizacijsko planiranje“ među 22 pristigla projekta na natječaj predstavila je direktorica ljudskih resursa Coca Cola Hellenic, Srbija Nataša Prodanović. Prema njezinim riječima, prvi preduvjet za pokretanje projekta bio je edukacija i podrška menadžmenta. Uz sve prednosti koje sam projekt ima za zaposlenike kompanije, nakon pet godina od svog početka zabilježen je tri puta veći rast produktivnosti i ne manje važno, ostvarena je ušteda od 13 milijuna eura koja je reinvestirana u poslovanje. „Iznimno smo zadovoljni rezultatima jer je to projekt koji je nastao u Srbiji, a sad se provodi u svim zemljama u kojima Hellenic posluje.“ izjavila je Prodanović.

Drugonagrađeni projekt „“Dobrobit zaposlenika“ predstavila je partnerica HR poslovanja, JT International a.d. Senta, Srbija, Maja Andrić, dok je projekt Atlantic Grupe „Prirodno različiti“ koji je osvojio treće mjesto predstavila HR direktorica Mojca Domiter.

„Uloga HRa može značajno doprinjeti orgnizacijskom restrukturiranju i time biti posve u funkciji menadžmenta i strategije kompanije te napraviti odmak od svoje tradicionalne uloge. Sva tri predstavljena nagrađena projekta pokazala su da sve više kompanija u Srbiji ulaže u svoje zaposlenike i bave se konkretnim strateškim pitanjima.“ izjavila je programska direktorica konferencije i direktorica tvrtke Tagoras, Hrvatska, Carmen Majetić Pavić.

„Prilikom ocjenjivanja vodili smo se time koliko projekt ima utjecaja na zaposlene, na lokalnu zajednicu te samu tvrtku. Također nam je vrlo bitno bilo je li projekt održiv te koliko će utjecati na sam razvoj tvrtke. Svojom pobjedom Coca Cola Hellenic Srbija pokazala je zašto se smatra jednim od boljih u samom sistemu.“ zaključuje predsjednik Asocijacije HR profesionalaca Srbije i član žirija Nebojša Rako.

U nastavku konferencije održan je okrugli stol na kome su svi sudionici jednoglasno podcrtali značaj i potencijal stručnjaka na području upravljanju ljuduskim potencijalima i iznijeli primarni trend razvoja HRa u smjeru organizacijskog razvoja kao strateške uloge poslovanja uspješnih kompanija.

Na okruglom stolu sudjelovali su HR direktorica Blok Prometa u NISu Biljana Duković, Nenad Filipović, Nataša Prodanović, HR direktor Holcima, Srbija Miloš Mirić, uz moderiranje direktorice tvrtke Human Consulting Ane Arizanović.

„Možete postaviti kakve god želite poslovne ciljeve, ali ukoliko niste strateški i promišljeno kreirali i usmjerili organizacijsku kulturu, ne možete računati da će vam ti ciljevi biti i dostižni. U pitanju je jedan pristup koji pomaže da vaši ljudi na najbolji način zajedničkim djelovanjem dovedu do izuzetnih poslovnih rezultata.“ istaknuo je Miloš Mirić.

Drugi dan konferencije obilježila je tema uloge, statusa i pozicije žena u biznisu koju je otvorila principal tvrtke A.T Kearney Melanie Seier Larsen pitanjem gdje će biti žene, a gdje muškarci za 50 godina. “Ulazimo u razdoblje globalnog manjka žena, primarno zbog situacije u Aziji i na Bliskom Istoku. Međutim, žene postaju kvalificiraniji spol i imaju potencijal da budu hraniteljice u sljedećih 30 godina u SADu i Europi.” naglasila je Seier Larsen.

Do završetka konferencije, sudionike HR Business Arena 2013 konferencije očekuju rasprave o modelima motivacije i nagrađivanja te njihove učinkovitosti, utjecaju informatičke tehnologije na HR poslovanje te kako društveni mediji mijenjaju upravljanje ljudskim resursima, ali i o tome kolika je uloga spola u razvoju karijere te zašto ima tako malo žena među liderima na okruglom stolu Žene u biznisu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close