Tehnička analiza: Proboj podrške uslijed Hollandeove pobjede u Francuskoj

Autor: Poslovni.hr , 07. svibanj 2012. u 16:00

U suradnji s Admiral Marketsom donosimo tjednu tehničku valuta i roba.




EUR/USD

Slika A

Imamo silazeću liniju trenda (niže vrhove), i horizontalnu potporu, što nam govori da imamo izraženi trend nadolje, pa očekujemo proboj trokuta. RSI nam je dao divergenciju i na dnu i na vrhovima, tako da nemamo prave preference, osim što smo malo više medvjedasti jer je na vrhu divergencija bila s tri vrha, za razliku od dva dna. U međuvremenu se dogodio proboj podrške na 1.3. uslijed Hollandeove pobjede u Francuskoj. S obzirom na slabiju potporu programa Njemačke, ovo su investitori faktorizirali kao loše za EUR i dobro za USD. Štoviše, paradoksalno, djeluje da je utjecaj na USD bio značajniji nego na EUR. Ovo možemo objasniti možda prodajom europskih vrijednosnica denominiranih u dolarima. Ako je ova interpretacija točna, očekuje nas još slabosti u ponedjeljak kad i Europa izvrši svoje naloge. Ali važnije od funamentalne priče zašto je tome tako, zanimaju nas tehnički parametri. Proboj jake podrške na 1.30 je značajan događaj i ima značajnu tehničku važnost, i postajemo medvjedasti na ovom paru, i čekamo snagu da prodamo.

GBP/USD

Slika B

Imamo vrlo zanimljivu sliku. Prije dva tjedna smo komentirali proboj klina, i ono što se dogodilo je da su cijene klin nagore pretvorile u kanal: crvena linija trenda je bila probijena da bi se ustanovila zelena koja je paralelna s ljubičastom. Ovo je interesantan fenomen, premda je zbog drugih parametara vrlo težak za trgovanje (vrijeme, stopovi—ovo su nam nepoznanice), ali nam svakako daje povjerenje da cemo imati određeni trend nadolje. Premda bismo bili u iskušenju pokušati ući short, čini se bolje čekati za kupiti na 1.60, gdje nam je 61% povlačenja, jaka horizontalna podrška, okrugli broj i blizina donje linije trenda uzlaznog kanala. Dodatne podrške su na 1.5920 i 1.58, i obje razine su dobre za stop.

USD/CHF

Slika C

Na ovom paru imamo trokut, koji nam ne govori puno. Nakon proboja 0.9250 (koji se dogodio uz gap), postajemo bikasti i kupujemo na slabljenju. višlja dna vec imamo, tako da proboj višljih vrhova smatramo konačnim izlaskom iz trokuta. RSI s trostrukim dnima nam upotpunjuje bikastu sliku, no gledamo RRR, i on nam sugerira da imamo sanše za još jednu kratku trgovinu.

AUD/USD

Slika D

Kako tražimo long ulaske, a trenutno smo dobili niza dna i proboj rangea nadolje, ne tražimo ulaske na ovom paru.

EUR/CHF

Slika E

Ovaj par se drži u specifičnom rangeu, između 1.2020 i 1.2010. Očito je interes za kupovinu uz 1.2 vrlo jak, sto znači da možemo vrlo efikasno se pozicionirati u dugu poziciju. U ovom trenutku imamo priliku dokupljivati, a pozorno pratimo i promjene kamatne stope u Eurozoni, jer zbog iznimno niske volatilnosti koja trenutno podržava visoku razini poluge (mjesečne oscilacije su unutar 20 pipova), vec i mali kamatni diferencijal mozemo izvrsno istrgovati.

Zlato

Slika F

Na zlatu imamo nedvojbeni trend nadolje. Ovo znači da bilo koja prodaja u blizini razine prethodnih vrhova (1665) je itekako opravdana. Također, dugoročnije gledano, ovaj pad zlata (i nafte) sugerira rast S&P 500 i ostalih indeksa prema uobičajenim obrascima medutržišnih korelacija. Na zlatu imamo zelenu liniju trenda nadolje i crvenu srednjoročnu nagore. U puno slučajeva pravilna linija trenda manjeg značaja, posebno uz anomalično ponašanje RSI-ja ukazuje na veću snagu manje važne linije (u nasem slučaju crvene), tako da čekamo manifestaciju trenda nagore, no ne želimo anticipirati trend nego čekati razvoj—dok se ne dokaze postojanje trenda nagore smo još uvijek medvjedasti.

S&P 500

Slika G

Imamo proboj dugorocne linije trenda, i to gapom (sto znači da je proboj značajniji), niza dna i nize vrhove. Službeno smo u trendu nadolje i očekujemo prodati na snazi. 1360, 1390 su razine otpora, no želimo vidjeti adekvatnu korekciju trenda nadolje u kojem bismo prodali. Prave podrške imamo tek na 1200, tako da imamo trenutno dobre prilike za short ulaske na otporu.

QMM2 (e-mini Crude Light, NYMEX, June)

Slika H

Za naftu prvo napomenimo da smo u periodu godine kada načelno nafta slabi. Ovo samo po sebi čini, ceteris paribus, više opravdanim prodavanje na snazi nego kupovanje na slabosti, ali naravno, ovisi i o tehničkim faktorima. Kratko pregledajmo situaciju. Imamo probijenu dugoročnu ljubičastu liniju trenda, probijen kanal nadolje i to gapom, i dodatno dovršenu korekciju prethodnog trenda na 61%. Sve nam govori da bismo trebali biti medvjedasti i čekati priliku na snazi. Jedna takva prilika bi mogla biti vrh gapa ako se popuni, jer te cijene nisu aktivirane, tako da postoji određeni interes da se gap popuni, a nakon toga pritisak nadolje postaje opet aktualan. Realno, to bi značilo prodaju na između 97.5 i 98.5, no idealno bismo željeli cijene preko 100 da bismo htjeli prodati. U ovom trenutku je najsmislenije čekati, jer je tržište sve samo stabilno—u dva dana se dogodio isti pokret kao u prethodnih tri mjeseca trenda nadolje.

Za Admiral Markets,
Sandro Skansi,
Broker i Inv. savjetnik

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:
Sadržaj u ovom članku ne smije se tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i burzi. Admiral Ulaganja d.o.o ograđuje se od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovu ovih analiza, ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje autora.

Komentirajte prvi

New Report

Close