Tehnička analiza: Nafta se ponaša vrlo tipično

Autor: Poslovni.hr , 04. srpanj 2012. u 14:00

U suradnji s Admiral Marketsom donosimo tjednu i mjesečnu tehničku valuta i roba

EUR/USD 1D

Slika A

Mjesečno

Na ovom grafu vidimo izraženi trend nadolje, bez ikakvog znaka slabljenja. 20 SMA dobro opisuje pokrete unutar kanala, a RSI pokazuje negativni obrat. Kada je riječ o negativnim ili pozitivnim obratima, RSI je vrlo pouzdan indikator. Prodaja je smislena na dodiru ili proboju gornje linije trenda negdje oko 1.29 trenutno. Stop, kao i u svim slučajevima proboja kanala stavljamo iznad prethodnog vrha, u našem slučaju na 1.33. Profit tražimo kod prethodnog dna ili pri dnu kanala na1.19. Zapamtimo da je razina 1.18 vrlo važna zona podrške i da će ovdje cijena vjerojatno stati, barem privremeno. Ako unutar ovog mjeseca se to dogodi ovoj razini 1.19-1.18 želimo kupiti, sa stopom na 1.1800, a profitom na 1.43. Ovo će vjerojatno biti jako dobra trgovina, i isplati se riskirati s (malo) većom pozicijom od uobičajene, premda je moguće i vjerojatno da se ta razina probije.

EUR/USD 4H

Slika B

Tjedno

Na ovom grafu imamo izraženu korektivnu fazu ali ne i pravu korekciju, već range, odnosno blagi trend nagore koji djeluje uzdrživo. Obično su korekcije unutar trenda strmije od novog trenda u suprotnom smjeru. Nadalje, sam trend nagore, oblikovan u kanalu je imao korekciju i sad smo u paralelnom kanalnu ispod. Ovo je sasvim prirodno za zdrav trend. Ovaj proboj linije trenda nadolje da bi se trend opet nastavio se najčešće događa sredinom trenda, tako da zaključujemo da je kupovina smislena na 1.25, sa stopom ispod 1.24, a profitom na 61% prethodnog trenda, na 1.29.

GBP/USD 1D

Slika C

Mjesečno

Na ovom grafu su prije svega vidljiva četverostruka dna na razini 1.53. Proboji su se događali sve do 1.5220 gdje su zaustavljeni. Nadalje, testiranje ove podrške je sve rijeđe, odnosno svaki sljedeći dodir je udaljen od prethodnog za sve više i više dana. Ovo nam govori u prilog bikaste slike. Razina 1.6250 će sigurno biti jaki otpor, pa malo ispod stavljamo potencijalni take profit. Imamo vrlo interesantnu situaciju na prva dva testiranja (crvene male linije). Ovdje nije bilo divergencije s RSI. Trgovina bi bila uspješna, ali ovo nije prava divergencija jer se RSI računa sa cijenama zatvaranja a niža cijena na drugom dnu je bila unutardnevna cijena, dok je cijena zatvaranja bila višlja od cijene zatvaranja prethodnog dna. S ovom napomenom da ovo nije bila divergencija dolazimo do sljedećeg: ovo je bio signal koji je još jači od divergencije, jer je ukazivalo na iznimno jak pritisak kupaca, odnosno na njihovu dominantnu agrasivnost. Dakle, premda de iure nije bila divergencija, ovo je bio vrlo jak signal. Ljubičaste linije trenda ukazuju na negativni obrat koji nije uspio.. Ovo je sveukupno vrlo jak signal za kupovinu. Nakon toga je razina 1.53 ustanovljena kao podrška. Kupujemo u blizini 1.53, sa stopom na 1.52. Ovdje RSI divergencije nemamo na zadnjem testiranju jer je dno višlje, pa divergencija ne može ni nastati, ali RSI bilježi gubitak momenta na pokretima na dolje.

GBP/USD

Slika D

Tjedno

Na tjednom planu osim malih dvostrukih vrhova nemamo trgovina, osim pokušati ući short na 61% korekcije. Kako nemamo pravih razloga za ovu trgovinu, odnosno nikakvih potvrda, trgovinu ili preskaćemo ili ulazimo na manjoj poziciji. Moguće da će tijekom razvoja grafa ova trgovina “sazrijeti” za tjedan dana ali za sad još nije vrijeme.

USD/CHF

Slika E

Mjesečno

Na dnevnom grafu nam još uvijek kvari preciznu sliku negdašnja intervencija SNB. Na prvi pogled, mogli bismo reći da samo zumiramo, no činjenica je da večina tradera ima ovu sliku pred ekranom i da svoje naloge postavljaju imajući na umu i intervenciju. Trend je nesumnjivo nagore, ali čekamo korekciju. Ova korekcija bi mogla biti razočaravajuća zbog tečaja EUR/CHF, ali nema smisla forsirati trgovinu, a da uvijeti nisu ispunjeni. Preskaćemo mjesečnu trgovinu dok ne dobijemo bolje uvijete za kupovinu.

USD/CHF 4H

Slika F

Tjedno

Kako je mjesečni trend nagore, možemo naći kvalitetna mjesta za kupovinu na ovom grafu. Razina podrške je na 0.9429 i tu je prigodno mjesto za stop. Take profit je na prethodnom vrhu na 0.9750. Ulazak je ovisan o trokutu u nastajanju, a idealno ulazimo na dodiru donje linije trenda na cca 0.9480.

AUD/USD 1D

Slika G

Mjesečno

Vidimo očiti range na ovom paru u kojem smo negdje na sredini. Ovaj range možemo bez problema tumačiti i kao trokut, ali se svakako čini da teško možemo očekivati cijene ispod 0.9650 i iznad 1.08, tako da u blizini ovih razina kupujemo odnosno prodajemo. Trenutno samo na 50% korekcije prethodnog trenda i čekamo niže cijene za kupiti, kao i korekciju manjeg trenda. Željeli bismo kupiti oko pariteta ili blago ispod pariteta s uskim stopom od 100 pipova. Take profit je na 1.08, ili malo ispod.

AUD/USD 4H

Slika H

Tjedno

Na grafu od 4H vidimo karakterističan obrazac nastavka, u obliku paralelnih kanala (Andrew’s Pitchfork), pri čemu kupujemo na dodiru donjeg kanala. Postoji određena doza opreza zbog divergencije, ali nas ovdje spašava što smo samo na dugoj strani tržišta i zato proboj kanala i moguću korekciju gledamo kao priliku za kupovinu, idealno oko pariteta, sa stopom od 50 pipova ispod pariteta, a profitom na 1.0250.

Zlato 1D

Slika I

Mjesečno

Zona podrške na 1530 drži još uvijek, ali potencijalno sve veći pritisak prodavača daje na snazi plavoj liniji trenda, i bikasti pogled može postojati samo ako se ta linija trenda probije. Ovdje je moguće da bude lažnih proboja, tako da trenutno bikasti entuzijazam nema mjesta. Vjerojatnije je očekivati pokret nadolje. Zbog toga, na dodiru razine podrške postajemo znatno konzervativniji, i ulazimo long na 1533 (uočimo da više to nije 1535, nego “kvrgavi” broj), sa stopom na 1515. Moguće je da ce ova razina podrske izdržati, ali čim dalje sve su veće šanse za proboj i pad ispod 1530. Dodatan razlog za medvjedasti pogled je razvoj negativnog obrata na RSI.

Zlato 4H

Slika J

Tjedno

Trenutno smo u jasnom trendu nadolje. Premda dna nisu niža, vrhovi jesu i to nam govori o trendu nadolje. Prodaja trenutno nije interesantna, ali na 1625 je, sa stopom na 1635, a profitom na 1560. Za prodaju oko razine 1530 još nisu došli uvijeti, a ne smije se nikako prodavati na breakoutu, nego na testu nakon breakouta, jer je čvrstoća obrane ove linije znak da su bikovi skroz budni kada cijena dođe do 1530, pa bi prvi proboj te razine mogao biti lažan, premda po svemu sudeći trebamo očekivati ovaj proboj.

S&P 500 1D

Slika K

Mjesečno

Pokret protiv trenda koji je korigirao 50% je gotov i imamo novo dno, višlje od prethodnog što nas stavlja u trend nagore. Završetak tog trenda je bio s obrascem H&S koji je sad tek kompletiran. Klasična tehnička analiza bi rekla da treba još čekati mali rast i kupiti, no mi preferiramo kupovinu na slabosti, nakon još malo snage, odnosno na testiranju linije vrata. Razina za stop je svakako 1300, a profit iznad vrha na 1420, a ulazak na 1340. RRR nije odličan, ali profit možemo tražiti i iznad 1420 jer bi ova razina trebala biti probijena.

S&P 500 4H

Slika L

Tjedno

Obrazac H&S nam je sad očitiji, i možemo napraviti dekompoziciju na dva trenda, žuti nadolje, i zeleni kanal nagore. Postupamo kao u slučaju kanala, pri čemu kupujemo na dodiru zelene linije trenda, a stop ispod prethodnog vrha. U našem slučaju to su 1320 i 1305. Profit se projicira na 1420 koje se podudara sa dnevnim otporom.

Nafta 1D

Slika M

Mjesečno

Nafta se ponaša vrlo tipično i odbila se od dna na 77. Očekujemo još jedno dno do rujna na istoj ili nižoj razini i ovdje kupujemo. Kako smo u mladom trendu nagore nakon dugog trenda nadolje, tehničkih parametara osim ciklusa nemamo. Ako se nakon 77 dogodi daljnji pad, očekujemo dodati na poziciju.

Nafta 4H

Slika N

Tjedno

Na tjednom grafu imamo mnogo interesantniju sliku s vidljivim dvostrukim dnima s divergencijom. Linija trenda nadolje je jasno probijena, i očekujemo korekciju prošlotjednog rasta gdje ćemo kupiti. To je svakako razina od 80.30, ali ova razina možda neće biti dosegnuta ako nismo došli do sekundarnog vrha, pa ćemo morati kupovati skuplje. Stop je ispod 77, a profit je na 95.50.

EUR/GBP

Mjesečno

Slika O

Na ovom paru smo u jasnom trendu nadolje koji se nastavlja od prethodnog mjeseca. Smislena je prodaja na dodiru ili prodoru linije trenda, sa stopovima kao i kod kanala, iznad prethodnog vrha, s tim da je vrh samo onaj pokret cijene koji dira ili probija liniju trenda. U našem slučaju to znači prodaju na 0.81 sa stopom od 75 pipova, a take profit 250 pipova kolika je otprilike širina kanala.

EUR/GBP

Tjedno

Slika P

Na ovom paru imamo vrlo nejasnu sliku jer imamo obrazac koji se siri. Svakako znamo da možemo kupiti na 0.7950, jer je to na ovom vremenskom okviru slabost, s time da tada koristimo financijski stop od 30 pipova, i take profit na vrhu na 0.8150.

Za Admiral Markets
Sandro Skansi,
Broker i Inv. savjetnik,
CMT lvl 3 kandidat

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:
Sadržaj u ovom članku ne smije se tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i burzi. Admiral Ulaganja d.o.o ograđuje se od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovu ovih analiza, ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje autora.

Komentari (1)
Pogledajte sve

di je zapelo sandro? 4 .7.zadnja analiza???

New Report

Close