Tehnička analiza: Nafta nam ocrtava vrlo zanimljivu sliku…

Autor: Poslovni.hr , 11. lipanj 2012. u 16:40

U suradnji s Admiral Marketsom donosimo tjednu tehničku valuta i roba

EUR/USD (4H)

Slika A

Vidimo proboj nagore kanala, s formiranom fromacijom H&S, čiji dio desnog ramena je gap. Idealno bismo htjeli gap iznad linije vrata, ali i ovo je kvalitetan obrazac. Željeli bismo kupiti na korekciji, a to znači na popunjavanju gapa. Prirodno mjesto za stop nam je ispod glave, budući bi ovo popunjavanje trebalo uhvatiti cijelo desno rame.

GBP/USD (4H)

Slika B

Na ovom paru je situacija slična kao na EUR/USD, ali dodatno uočavamo da imamo razine otpora na crvenim linijama trenda. I dalje su propozicije iste, pa je smislen ulazak long na 1.5450, sa stopom 200 pipova ispod nedavnog dna. Smisleni take profit je na 1.59.

USD/CHF (4H)

Slika C

I na ovom paru vidimo klasični obrazac H&S, no za razliku od prethodnih parova, ovdje je situacija najčišća, u vidu pravilnosti zelene linije trenda koja je podnijela i ponovno testiranje. Temeljem tog testiranja smijemo nacrtati žutu liniju trenda koja bi morala zadržati cijenu. Prodajemo na snazi, idealno oko 0.96, sa stopom iznad žute linije trenda na 0.9650. Efektivno, ovo nam daje prednost nad ostalim parovima. Take profit je nalik kod drugih parova na 61% povlačenja, na otprilike 0.9350. Ovo nam daje bolji RRR od ostalih parova pa ovaj par preferiramo za ovu trgovinu temeljenu na pokretima USD.

AUD/USD

Slika D

Na ovom paru imamo sličnu situaciju, ali ju malo drugačije gledamo. Kako tražimo načine za ulazak long na ovaj par, željeli bismo nešto u vidu ponovnog testiranja razine od 0.96. Vrlo vjerojatno ovo nećemo dobiti, no ovo ni nije presudno važno, jer možemo na bilo kakvoj slabosti nakon dna kupovati. Nedavna korekcija je bila veća od 38%, pa možemo zaključiti da je moguće da je ovo bila korekcija pokreta od 0.96, no svejedno želimo kupiti jeftinije od sadašnjih razina. U izvjesnom smislu možemo reći da nam se signal za long-period aktivirao, a sad tražimo prilike za novu long poziciju. Prva prilika je naravno 0.96, pa nam ovdje mora ići jedan nalog. Druga je na razini od 0.9750 na 61% korekcije, dok je treći na razini dna s kojeg se dogodio gap na 0.9820. Naravno, ovo znači da treba distribuirati poziciju, a ne ući s tri puta većom pozicijom od uobičajene. Nadalje, ne treba nužno distribuirati poziciju na trećine, jer će biti još prilika za ulazak. Stopovi moraju biti ispod 0.96, a take profit ostavljamo otvoren. Ovo nam je najinteresantniji događaj tjedna.

EUR\GBP (4H)

Slika E

Tjedno

Prošlotjedna trgovina na temelju Gartley formacije se aktivirala tek danas temeljem gapa. I dalje smo u važećoj trgovini, koja je bila short na 0.8140, stop 60 pipova, profit na 0.7950. Kako je trrgovina još uvijek aktualna, držimo se tih propozicija.

Zlato (4H)

Slika F

Zlato se savršeno odbilo od prošlotjedne linije trenda, premda realno, ovo je bila vrlo rizična trgovina s obzirom na veliki potencijal za zastavicu. Zatvaramo prošlotjednu uspješnu trgovinu na +30 USD po unci i čekamo novu priliku. Ova nova prilika nam je (kako sada stvari stoje) long, ali tek na razini 1560 ili niže. Stop je ispod 1530 kao i prošlog tjedna. Trenutno smo na zlatu relativno konzervativni jer je volatilnost narasla, pa ne želimo kupovati osim na stvarno niskim razinama, kao ni prodavati osim na stvarno visokim razinama.

S&P 500 (4H)

Slika G

Prošlotjenda analiza zastavice se nije ostvarila, te imamo formiranje dna na 1260. Uočimo da nastavak trenda nadolje za dovršavanje zastavice odnosno formacije valova nije mogući, jer je cijena već probila gornji vrh zastavice (crvena strelica) i time je neutralizirala. Trentno gledamo na sadašnju formaciju kao potencijalni obrat, ali kupujemo tek na slabosti na 1290, sa stopom ispod 1260. Take profit nam je 1420.

Nafta, e-mini Crude Light, NYMEX, srpanj 2012. (QMN2)

Slika H

Nafta nam ocrtava vrlo zanimljivu sliku. Prije svega potvrđuje naše analize da je gap, ali i dobar dio dosadašnjeg pokreta pod utjecajem USD. Ali, nafta daje još nekoliko informacija. Dugi trend nadolje bez korekcija još nije službeno gotov, jer nafta nije probila razinu kanala čak ni gapom (proboji pod gapom su značajniji od normalnih proboja), ali je formirala višlje dno. Ovo nas dovodi do situacije da ne znamo što očekivati, jer je neobično da višlje dno nije potvrđeno probojem kanala. Kada se taj proboj dogodi, smatramo da možemo biti privremeno bikasti, do tada ostajemo medvjedasti. Neka korekcija se mora dogoditi, ali ne znamo kada se događa, tako da nema smisla skakati pred cijenu.

Za Admiral Markets,
Sandro Skansi,
Broker & Inv. savjetnik,
CMT lvl 3 kandidat

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:
Sadržaj u ovom članku ne smije se tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i burzi. Admiral Ulaganja d.o.o ograđuje se od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovu ovih analiza, ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje autora.

Komentirajte prvi

New Report

Close