Tehnička analiza: Kod EUR/USD probijene sve razine potpore

Autor: Poslovni.hr , 04. lipanj 2012. u 14:25

U suradnji s Admiral Marketsom donosimo tjednu i mjesečnu tehničku valuta i roba

MJESEČNE ANALIZE

EUR/USD (1D)

Slika A

Na dnevnom grafu vidimo jasno izražen kanal na dolje. Sve Fibonaccijeve razine su probijene, sve razine potpore (zeleno) su nadjačane i probijene. Sljedeća razina potpore je 1.19, gdje je smisleno ući long, sa adekvatnim financijskim stopom (cca 150 pipova bi trebalo biti dovoljno). Brojanjem valova dobivamo vrlo interesantno upozorenje. Danas smo u petom valu nadolje, što znači da imamo, ukoliko razina 1.9 zadrži cijenu, samo ABC kompleks nagore. To znači da vjerojatno nećemo ići do vrha, nego tek do 61.8% (razina koja, ako se pad zadrži na 1.19 je jednaka razini od 38.2% prethodnog rasta), odnosno do 1.3750. Uočimo da ako pretpostavimo da peti val nadolje neće biti produžen, već nam tada projekcija trećeg vala probija dno na 1.19, ali nam je ova razina vrlo važna tehnička razina pa joj dajemo prednost nad korekcijom vala. Kada ocjenjujemo važnost zone (razine) podrške (odnosno otpora), ocjenjujemo sljedeće: (1) radi li se o okruglom broju? (2) radi li se o razini gdje smo već imali značajno dno (vrh)? (3) je li dovoljno vremena prošlo da bi prosječni investitor smatrao to dno “antologijskim”, odnosno dugotrajnim (longterm) dnom? (4) Je li dno jasno uočljivo u prvih dvije sekunde gledanja grafa? (5) koliko se puta već cijena odbila od te razine (2 je dobro, 3 jako dobro, ali sve iznad 3 je negativno, jer je vjerojatnost proboja znantno veća)? Dno na 1.19 zadovoljava sve kriterije osim (1), jer je strogo gledano na 1.1875, a na dnevnim grafovima su “okrugli brojevi” oni koji se razlikuju za 100 pipova, osnosno koji se prikazuju kao brojevi s dvije decimale (npr. 1.5300=1.53).

GBP/USD (1D)

Slika B

Prošlomjesečna trgovina nam se nije realizirala, no razvila je vrlo informativnu situaciju. Na 1.5270 imamo vrlo jaku podrsku, te možemo ući u dugu poziciju u blizini od 100 pipova od ove razine, pri čemu bi stop loss na 1.52 trebao zadržati eventualne oscilacije. Razinu otpora tražimo na žutoj liniji trenda u blizini 1.63, s tim da imamo na umu da je linija trenda silazeća (što znači da se nalazimo u trokutu), pa će ostvarive razine biti ispod 1.63. Eventualni proboj razine 1.52 nam daje dobru priliku za short trgovinu, ali tek na ponovnom testiranju te razine. Dodatno napomenimo: kako u padu od 1.63 do sadašnjih razina (1.53) nije bila niti jedna korekcija, smatramo da su vjerojatnosti veće da se korekcija dogodi, pa favoriziramo duge pozicije.

USD/CHF (1D)

Slika C

Na ovom paru imamo vrlo nejasnu sliku. Imamo višlja dna, proboj vrha na 0.96 što znači da imamo trend nagore, no trenutno nemamo dobrih propozicija za formiranje trgovina. ADX pokazuje vrlo jaki trend, te je gornja linija trenda kanala još uvijek daleko, ali njen dodir, posebno ukoliko do tada ne bi bilo značajne cijenovne korekcije, možemo smatrati dobrom točkom za prodaju, jer je ova točka ujedno točka pariteta (1.0000). Stop loss je financijski, a take profit je donja linija trenda. Premda je ovo trgovina protiv trenda, spletom drugih okolnosti dobiva na kvaliteti. Skok momenta pri paritetu bi mogao biti značajan, pa stop loss mora biti prikladno širok. Što je veći skok momenta u toj točci, to je veća vjerojatnost pada.

AUD/USD (1D)

Slika D

Trend nadolje je vrlo jak i nema uopće korekcija, pri čemu razine 61.8% i 78.6% nisu zadržale. Prvi sljedeći nivo koji bi mogao pružati potporu je 100% na 0.94. s obzirom na carry i na mogućnost uskog stopa, to je dobra razina za ulazak long. Uočimo da je razina potpore na 0.9670 probijena, jer je cijena imala unutardnevni prodor od preko 100 pipova (možemo reći da je ovo dobra mjera za značajnost unutardnevnog prodora na major parovima). Ulazak long je smislen samo na razini 0.94 i nižim razinama. Očekujemo korektivni val, no trenutno nema dovoljno informacija za odrediti razinu profita. Stop loss je financijski, jer nemamo kvalitetne tehničke razine.

EUR/GBP (1D)

Slika E

Kako smo na paru EUR/CHF uzeli profit, a volatilnost još nije narasla, zamjenjujemo ga s parom EUR/GBP. Osnovni razlog zašto biramo upravo ovaj par je zato što je je jedan od major parova, a ne crosseva (pri čemu su major parovi definirani s obzirom na dnevni volumen i potražnju), s time da imamo instrument koji je nezavisan od kretanja USD (svi ostali instrumenti koje analiziramo su denominirani u terminima USD). Nekoliko napomena o ovom instrumentu. Prije svega, njegova volatilnost je razmjerno mala, ali se povećava sa slabljenjem para GBP/USD. Drugo, vrijednost jednog pipa na EUR/GBP je izražena u funtama, tako da trenutno (cijena GBP/USD je cca 1.5), jedan pip vrijedi 15 USD na jednom standardnom lotu (1.0 na MT4, odnosno 100000 jedinica). Treće, spread je tipično između 5 i 6 pipova, no često se u periodima vijesti poveća i iznad 20 pipova, tako da nije idealan instrument za vrlo uske stopove, odnosno kratkotrajne trgovine. Četvrto, ovaj par se fundamentalno vrlo dobro ponaša i poštuje vrlo dobro fundamentalne faktore poput vanjskotrgovinske bilance i drugih izvještaja. Peto, ovaj par nerijetko uđe u pravilne rangeve, posebno u periodima kada je europska ekonomija u razmjerno sličnom stanju britanskoj (periodi krize i periodi čvrstog rasta), premda zadnjih nekoliko mjeseci je u izraženom trendu.

Na dnevnom grafu imamo izraženi trend nadolje, bez naznaka promjene momenta na RSI. Imamo međutim jednu naznaku s obzirom na sve strmije linije trenda. Ideja je da se strmijim linijama trenda mjeri moment, tako da se broje i na proboju IV ili iznad se gleda kao na vremensku pauzu, koja često rezultira korekcijom. Premda je ovaj scenarij aktualan, ove linije trenda nam ne daju dobre parametre za ulazak, nego nagovještavaju promjenu. Kada bismo imali neku razinu podrške mogli bismo ući, ali za sad je još uvijek prerizično, tako da želimo prvo formiranje dna, i onda ponovni test tog dna ili barem korekciju za ulazak.

Zlato (1D)

Slika F

Zlato je potvrdilo naše sumnje oko rangea, te na temelju prošlomjesečne analize je bila ostvarena trgovina koju zatvaramo na +100 USD po unci. Traderi koji žele riskirati više, ili ostaviti dio pozicije otvorenom, mogu pomaknuti stop loss tog dijela pozicije na breakeven, a take profit tražiti na 1770 (malo ispod vrha rangea). U standardnoj situaciji, trebali bismo ostaviti otvorenu ovu trgovinu, ali postoji nekoliko vrlo jasnih znakova za oprez. Prvo, razina 1530 je bila testirana dva puta u razmaku od 3 mjeseca, i sada nakon pet mjeseci zadnjeg testa, testirana je tri puta u razmaku od tri dana. Cijena želi pasti (namjerno smo neprecizni zašto i kako), ali je pritisak kupaca na 1530 je bio dovoljno jak da udalji cijenu, s time da se cijena nije uspijela dići iznad 1600 sve do petka, gdje je eksplozivno narasla iznad, u rastu od 70 USD u jednom danu slijed objave NFP. Premda ovo nije neuobičajeno za zlato (bilo je već sličnih i većih unutardnevnih trendova), govori nam da je doza opreza na mjestu, jer nijedna valuta (zlato je valuta, a ne (industrijski) metal) ne može rasti bez korekcije. Dodatno, podrška na 1530 je postala previše vidljiva, što premda nije strogi kriterij, vrlo često ukazuje na slabost te razine («onog trenutka kad svi vide liniju trenda, linija trenda se briše»). Ovo su razlozi za zatvaranje prošlomjesečne trgovine, no nisu razlozi za short trgovinu, jer tehnički gledano, do značajnog proboja ispod 1520 smo u potpunosti bikasti (u značenju da tražimo isključivo mjesta za kupiti). Ako dođemo blizu 1800 (ili cak 1900), vrlo rado ćemo prodati, posebno ako smo na visokom momentu. Ako pak dođemo blizu 1530, vrlo rado ćemo kupiti, ali uz uski stop na 1515 USD. Sve više od toga je vrlo riskantno. Stop s gornje strane pak može biti liberalniji jer će svakako biti vrlo jak pritisak prodavaca već na 1800, ali posebno na 1900.

S&P (1D)

Slika G

U kontekstu međutržišne analize, imamo vrlo interesantnu situaciju. Cijena zlata je narasla, cijena S&P 500 pala i cijena nafte pala, kamatne stope su pale na rekordno niske razine. Uobičajena situacija je da kamatne stope idu u istom smjeru kao i sirovine, dok bi dionice trebale ići u suprotnom smjeru, osim u periodima deflacije, gdje i one idu dolje (samo cijena obveznica ide gore). Vrlo očekivano za deflacijske uvijete koji su nastali, cijena zlata raste. Uočimo da je ovo jedna mikro-razina, jer obuhvaćamo svega par dana, no ako se ovakvi trendovi nastave, očekujemo rast dolar-indeks, pad srebra, i (dosta umjereni) rast zlata, s vrlo negativnim učincima na S&P 500 indeks.

S tehničke strane, imamo čisti trend nadolje, koji je prema brojanju valova četvrti val (zeleno), koji se sastoji od pet podvalova (roza), što ga čini zig-zagom, s time da projekcija duljine trećeg vala nam daje zonu 1210-1200, gdje je i 61% povlačenja, pa je ta razina dobra za ulazak u dugu trgovinu, s profitom na vrhu vala 4 na 1420 (premda val 5 očekujemo da završi na 1450), a stopom ispod 1140 (dno vala 2).

Nafta QMN2, e-mini CL (QM), NYMEX, lipanj 2012 (1D)

Slika H

Zatvaramo vrlo uspješnu prošlomjesečnu trgovinu sa skoro 25 USD zarade po barelu. Trenutno smo na 78.6% povlačenja i moguće da smo iscrpili moment i spremni smo za kupnju. Vrlo rizična trgovina bi bila kupiti na 82.75, i čekati 2/3 korekcije na gore, sa stopom ispod dna na 75. Realno, ovo je sasvim razumna trgovina, no kako u ovom periodu godine favoriziramo short pozicije, konzervativniji trader će htjeti preskočiti ovu trgovinu da bi prodao na korekciji.

TJEDNE ANALIZE

EUR/USD (4H)

Slika I

Vidimo da smo u jasnom trendu nadolje s velikim oscilacijama. Kod strmog trenda veličina oscilacija često nije vidljiva (kao ni npr. raspon Bollinger bands), ali dok ne dobijemo jasno dno, nema smisla nikakva trgovina. Kako nema trgovine, dajemo jedan kratak komentar na sadašnju situaciju. Raspon kanala nadolje je 250 pipova, a vidimo naizgled uske Bollinger bands (50SMA, 1SD—parametri su namjerno ovakvi). Umjesto oscilatora je stavljen indikator koji mjeri SD na određenom periodu (50), ovdje vidimo da period pravog stiska (squeeze, crvena strelica) ima bitno manju SD od sadašnjeg perioda trenda koji vizualno izgleda isto (plava strelica) u vidu širine Bollinger Bands, ali standardna devijacija je mnogostruko veća. Poanta ovoga je da stisak Bollinger Bands nikada ne smije mjeriti vizualno jer postoji optička varka koja često prevari i kad smo je svjesni, pa ovaj indikator uparujemo s oscilatorom SD koji pomaže detekciji stiska. Ova optička varka je time opasnija što je trend strmiji (posebno ako se uzme kasnjenje SMA). Vrlo slična stvar se javlja i kod MACD.

GBP/USD

Slika J

Na ovom paru imamo čvrsti pad, no osim jakog rasta momenta i divergencije, nemamo pravih parametara, pa se oslanjamo na mjesečnu trgovinu. Analiza bilo kojeg financijskog instrumenta može dati tri upute: kupi, prodaj, ne radi nista. Trenutno je vrijeme za pričekati na svim parovima koreliranih s USD na manjim vremenskim okvirima (1H, 4H).

USD/CHF

Slika K

Na ovom paru kao i na prethodna dva imamo poteskoće u formulaciji trgovina jer smo na visokim razinama cijena, bez ikakvog otpora ispred, u dosta daleko bilo kojoj razini potpore. Ovo znači da je trend vrlo produžen, ali ne smijemo se žuriti jer nemamo nikakvih informacija gdje bi rast mogao stati, pa čekamo korekciju.

AUD/USD

Slika L

Kako je i ovaj par koreliran s USD, imamo i ovdje istu sliku. Koliko god je ovo pozitivno ukoliko smo na pravoj strani trgovine, trend bez korekcije je vrlo teško iskoristiti za ulazak u trgovinu. Za razliku od GBP/USD, ovdje nemamo pad momenta, ali imamo istaknutu zonu otpora na 0.9885.

EUR/GBP

Slika M

Kako ovaj par nije koreliran s USD, imamo sasvim drugačiju sliku. Nakon pada imamo dvostruka dna, ali specifična po tome što je drugo višlje od prvog (u idealnom smislu bi trebalo biti malo niže, da bi dozvolilo formaciju divergencije s momentom), no ovdje možemo puno bolje smjestiti Gartley formaciju, koja ima medvjedasto tumačenje, pri čemu čekamo za prodaju 0.8140, stop na 0.82, a take profit na dnu ili ako smo agresivniji i ispod dna 0.7950.

Zlato

Slika N

Zlato se odbilo od trostrukih dna, koja ukazuju na vrlo jak otpor (u kontekstu 4H grafa, za dnevne grafove je vec drugacije). Jačina ovog otpora bi se trebala manifestirati korekcijom koja neće ponovno dotaknuti. Važna razina potpore je 1583, i moguće je već tu kupovati, ali je bolje pričekati formaciju vrha i korekcije i onda izmjeriti 61.8 ili 78.6 i tu kupiti. Stop ne treba biti nepotrebno širok, ali treba biti ispod 1530. Dodatno, uočimo kako se proboj prije vikenda zaustavio iznad 2SD (BB=2SD,50SMA).

S&P 500

Slika O

Na ovom indeksu imamo medvjedastu zastavicu koja je u skladu s brojanjem valova i projicira na 1210. Možemo ući u vrlo rizičnu short trgovinu na sadašnjim razinama ili korekciji sa stopom na 1290, a profitom na 1210.

Nafta QMN2, e-mini Crude Light NYMEX, lipanj 2012

Slika P

Na nafti nemamo pravih parametara jer već dugo vremena imamo samo pad, s minimalnim korekcijama. Na dnevnoj bazi imamo trgovinu, ali na kraćim grafovima nemamo uporišnih točaka.

Za Admiral Markets
Sandro Skansi
Broker & Inv. savjetnik
CMT level 3 kandidat

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:
Sadržaj u ovom članku ne smije se tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i burzi. Admiral Ulaganja d.o.o ograđuje se od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovu ovih analiza, ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje autora.

Komentirajte prvi

New Report

Close