Tehnička analiza: Euro razvio vrlo netipičan trend nadolje

Autor: Poslovni.hr , 28. svibanj 2012. u 13:55

U suradnji s Admiral Marketsom donosimo tjednu tehničku valuta i roba.

EUR/USD (4H)

Slika A

Euro je razvio vrlo atipični trend nadolje bez značajne korekcije. Razina otpora koja je zadržala malu korekciju je 1.2820, no ovo je tek 40% povlaćenja te bismo idealno trebali očekivati veću korekciju. Eventualni scenarij koji bi se mogao razviti je nastavak pada pa tek onda korekcija čiji bi vrh bio ta razina. Premda RSI pokazuje jaki gubitak momenta, za sad nemamo pravih parametara za trgovinu, barem ne za short koju preferiramo s obzirom na jaki trend nadolje. Idealno želimo snagu na kojoj bismo prodali, no kako sada stvari stoje, ako nastane obrnuti H&S ulazimo u vrlo kvalitetnu long trgovinu na 1.28, sa stopom na 1.2650.

GBP/USD (4H)

Slika B

Imamo vrlo jasnu sliku. Kupujemo na 1.57, sa stopom ispod dna na 1.56, a take profit na nedavnom vrhu na 1.63. Imamo gubitak momenta na RSI i divergenciju s prijašnjim dnom.

USD/CHF (4H)

Slika C

Na ovom paru je situacija vrlo slična situaciji na Euru, te isto tako dok ne dobijemo značajnu korekciju nemamo pravih propozicija za long trgovinu, no oprezni smo za moguću short trgovinu temeljem H&S sa linijom vrata na 0.9375.

AUD/USD (4H)

Slika D

Na ovom paru još uvijek nemamo traženog obrata, ali uočavamo i ovdje mogućnost H&S obrasca, te vrlo oprezno pratimo hoće li se ovaj obrazac realizirati, pa čekamo za ulazak proboj razine 0.9920.

EUR/CHF (4H)

Slika E

Ovaj par je odradio dugo očekivani skok, te ukoliko već nismo, sada zatvaramo sve pozicije s dobiti od 10 pipova (ali sjetimo se koliko je veća bila pozicija zbog male volatilnosti).

Zlato (4H)

Slika F

Zlato se lijepo zadržalo na podršci na 1530, te smo imali priliku jednom dokupiti u blizini ove razine. Korekcije su bile poprilično volatilne, no nedavni proboj linije trenda pokazuje da je pritisak nagore jak. Prva razina otpora će biti na 1600, a nakon toga ostaje čist prolaz do 1770, gdje je glavni limit, premda dugoročnije očekujemo proboj nagore ovog rangea.

S&P 500 (4H)

Slika G

Na ovom indeksu vidimo korekciju koja je stala na 38% prethodnog trenda i formirala uzlazeći trokut na kraju trenda nadolje. Ovakav trokut je neobičan, jer je uvriježeno mišljenje da su trokuti formacije nastavka, no tehnička je snaga snaga ovog trokuta vrlo velika jer ukazuje na povećanje momenta i ustanovljenje prvotnog dna, i naknadno pribiližavanje horizontalnom otporu. Ovaj horizontalni otpor je u našem slučaju na 1330, a proboj ove razine legitimira long trgovinu, sa stopom ispod dna trokuta (1290), a profitom iznad 1420. RRR nije sjajan (samo 2:1), ali su ove propozicije najsmislenije u kontekstu mogućeg otpora i podrške.

Nafta: QMN2 (e-mini Crude Light, NYMEX, Lipanj 2012) (4H)

Slika H

Nafta je u izraženom trendu nadolje, no premda smo u dobu godine kada favoriziramo kratke pozicije, očekujemo korekciju i ulazimo u dugu trgovinu zbog proboja stabilnog kanala nadolje označenog žutom linijom trenda. Ispod najniže točke kanala stavljamo stop, a profit tražimo na razini od 2/3 korekcije, na 100. Jaka trostruka divergencija s RSI nam također govori o vrlo vjerojatnom dnu.

Za Admiral Markets,
Sandro Skansi,
Broker i Inv. savjetnik
CMT lvl 3 kandidat

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:
Sadržaj u ovom članku ne smije se tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i burzi. Admiral Ulaganja d.o.o ograđuje se od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovu ovih analiza, ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje autora.

Komentirajte prvi

New Report

Close