Taksi monopol razbijen, Šprem tražio policijsku zaštitu

Autor: Ivan Pandžić , 26. listopad 2010. u 19:30

Zagrebačka Skupština usvojila je novu, liberalniju odluku koja ukida monopol i dovodi oko 270 novih taksi vozila u Zagreb.

Maksimalne cijene su smanjene 15 posto. Odluka je donesena u mučnoj atmosferi, nakon više od četiri sata rasprave. Predsjednik Skupštine Boris Šprem (SDP) je zbog prijetnji zagrebačkih taksista koji su prosvjedovali ispred Skupštine, zatražio policijsku zaštitu za obitelj. On je bio vodeći zagovornik liberalizacije, zajedno sa gradskim SDP-om.

Špremu su dok je davao izjavu pred Skupštinom prijetili i poručivali da je plaćenik kada uništava poslove 1.034 obrtnika. Nakon što je odluka donesena, Šprem se na hodnicima upustio u raspravu s taksistima koji su pratili odlučivanje. “Mene možete i prebiti, ali sam za obitelj tražio zaštitu” rekao je Šprem taksistima uz brojne novinare.

SDP, HNS, HSU i nezavisne liste Velimira Sriće i Tatjane Holjevac su izglasali odluku. HSS i HSLS su bili protiv, a HDZ suzdržan. HSS i HSLS su tražili odgodu odluke i smanjenja broja novih taksista. HDZ je smatrao da je odluka nedorečena i da nisu dovoljno dobro obrazloženi kriteriji. Prijedlog Milana Bandića koji je predviđao oko 190 novih taksista nije prošao.

“Odluka je trebala biti donesena još mnogo prije i nema odgode. Nitko neće izgubiti posao, postojeći taksisti će samo morati više raditi, ili će morati nestati” proučio je Dan Špicer (SDP). Taksisti su cijeli dan proveli ispred Skupštine i blokirali ulicu, ali policija nije intervenirala u ulici ispred Skupštine. Taksistima je bilo zabranjeno jedino blokirati Mesničku ulicu koja vodi na Gornji grad. Ogorčeni su novom odlukom.

“Ostat ćemo ovdje koliko god treba. Ako smo godinama tjerani na smanjivanje vozila, zašto i u čiju korist je sada napravljen radikalni zaokret. Mi nismo protiv liberalizacije i konkurencije, ali smo htjeli spriječiti da netko preko noći stavi u džep novac na račun taksi tržišta i onda nestane.” rekao je Mirsad Hukić, glasnogovornik Udruženja Radio Taksi koje okuplja skoro sve od 1.034 taksista u Zagrebu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Taksisti su svojim prosvjedom potpuno blokirali prilaz Saboru i Vladi (dva stupa vlasti), a ministar “policije” nije reagirao. Kada su akademski građani blokirali beznačajnu (glede sigurnosti) ulicu, slao je desetke specijalaca da ih uhićuju!

New Report

Close