Svjetski čelnici stigli u Dubrovnik na Croatia Summit

Autor: Poslovni.hr , 06. srpanj 2012. u 09:00

U Dubrovniku danas popodne počinje Croatia Summit 2012 koji će okupiti političke vođe iz regije, te dužnosnike europskih i drugih institucija. Najviši gost summita je svakako glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, a dolazak je najavio i pomoćnik američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philip Gordon, izvještava HRT.

Skup u Dubrovniku otvoriti će premijer Zoran Milanović i predsjednik Ivo Josipović, a uz hrvatski državni vrh na summitu sudjeluju i albanski premijer Sali Beriša, premijer Kosova Hashim Thaci, mađarski premijer Viktor Orban, poljski premijer Donald Tusk, bugarski premijer Bojko Borisov, crnogorski premijer Igor Lukšić, rumunjski premijer Victor Ponta, slovački premijer Robert Fico. Srbija za sada još uvijek nije potvrdila sudjelovanje svog predstavnika.

Dvodnevna konferencija je prilika za rasprave o trenutnim političkim, sigurnosnim i gospodarskim aspektima i mogućnostima izgradnje stabilne i prosperitetne budućnosti za zemlje jugoistočne Europe i šireg EU susjedstva. Predviđena su tri panela, europska perspektiva kao pokretačka sila društvenih i političkih promjena, izgradnja države u postkonfliktnim društvima te partnerstvo i izgradnja institucija u južnom Mediteranu. Summit će stoga poslužiti kao platforma za razmjenu iskustava u izgradnji institucija između raznih sudionika, kako iz vladinog tako i iz nevladinog sektora.

U raspravama će, na poziv ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, sudjelovati i predstavnici Egipta, Libije, Maroka, Tunisa i Alžira, zemalja zahvaćenih “arapskim proljećem”. Pozivajući ih u Dubrovnik, ministrica Pusić je najavila dodatno etabliranje Hrvatske na međunarodnoj sceni, ovaj put kao stabilizacijskog faktora na južnom Mediteranu.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close