Svi u mirovinu sa 65 godina jer umiremo ranije

Autor: Poslovni.hr , 04. srpanj 2012. u 10:05

Od 1. siječnja iduće godine izdvajanje u II. mirovinski stup povećat će se s dosadašnjih pet na sedam posto plaće. Bit će to osnovica mirovinske reforme koja se već mjesecima priprema u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, piše Jutarnji list o ključnim detaljima mirovinske reforme.

Povećanje izdvajanja u II. stup neće osjetiti ni poslodavci niti radnici, jer se trošak poslodavcu po radniku neće promijeniti, niti će se ići nauštrb neto plaće. Ideja je da se dva postotna poena namaknu novim smanjenjem doprinosa za zdravstveno osiguranje. Rupa koja će tako nastajati u sustavu krpat će se dotacijama iz državnog proračuna, ali i prihodima države od poreza na imovinu.

Dobna granica za umirovljenje neće se pomicati. Od 2030. i muškarci i žene odlazit će u mirovinu sa 65 godina, a do tog roka žene će se približavati muškarcima u uvjetima za umirovljenje. Iako se vrlo ozbiljno spominjalo produljenje radnog vijeka, do toga se odustalo jer statistika je neumoljiva. Hrvatima se životni vijek povećava tri puta sporije nego stanovnicima ostalih europskih zemalja.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close