Sve što trebate znati o dvostrukom oporezivanju

Dvostruko oporezivanje je izrazito kompleksan pojam koji uključuje dvije ili više država koje imaju namjeru sklopiti ugovor radi izbjegavanja dvostrukog plaćanja poreza po istoj osnovi. Ti ugovori se sklapaju prvenstveno radi izbjegavanja poreza na dohodak, poreza na dobit, te radi izbjegavanja oporezivanja imovine. Mogu se sklopiti kao bilateralni i multilteralni ugovori.

Multilateralni ugovori podrazumijevaju više od dvije države potpisnice jednog ugovora. Svakom sklapanju ugovora predstoje pregovori. U ovom slučaju se između ostaloga pregovara o vrsti poreza koje se neće dvostruko oporezivati. Nakon potpisivanja ugovora isti ostaje na snazi, a izmjene su moguće jedino nakon ponovnih pregovora. Republika Hrvatska ima potpisane ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s pedesetak zemalja, a jedan od najnovije potpisanih Ugovora je sa Sultanatom Omana. Ugovor je stupio na snagu 01.01.2012.

Osim glavnih odredbi Ugovora postoje i sporedne odredbe koje se odnose na razmjenu podataka. Nadležna tijela država ugovornica su dužna međusobno razmjenjivati podatke koji su nužni za provedbu samih Ugovora.

Razmjene podataka mogu biti automatske, samoinicijativne ili što je najčešći slučaj - na zahtjev druge ugovorne strane. Kod razmjene podataka na zahtjev države ugovornice obično traže informacije o poreznim propisima ili o poreznim obveznicima. Ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja su prošireni na način da se razmjena obavijesti proširuje na financijske i bankarske institucije. To direktno znači da se mogu razmjenjivati i podaci o bankovnim računima. Naravno, neke razmjene obavijesti se mogu i uskratiti, a pritom to isključivo vrijedi za slučaj kada se opseg dogovorene razmjene prekorači. Ugovorom su predviđeni i sporovi, za koje je realno moguće da se dogode. Sporovi nastaju u slučaju kada rezident smatra da se dogodilo dvostruko oporezivanje.

Oštećenik se obraća nadležnoj poreznoj upravi u obliku prigovora koji se mora podnijeti pravovremeno. Ukoliko je prigovor opravdan, a nadležno tijelo ga ne može samostalno riješiti, tada će se prigovor rješavati u dogovoru sa nadležnim tijelom druge države ugovornice. Ta tijela mogu komunicirati izravno ili neizravno odnosno putem predstavnika. Kao solucija, predviđeno je i arbitražno rješavanje sporova, ali to je predviđeno samo u nekim ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Konkretno, Republika Hrvatska ima klauzulu o arbitražnom rješavanju sporova sa Nizozemskom, te sa susjednom Italijom.

Dvostruko oporezivanje podrazumijeva plaćanje istog poreza u isto vrijeme dvjema državama, a to jasno podrazumijeva bitno veći teret na leđima poreznih obveznika. Brojne su mogućnosti koje mogu dovesti do dvostukog oporezivanja,ali obzirom na štetne posljedice za poreznog obveznika, i za kompletno gospodarstvo uveli su se međudržavni ugovoru o izbjegavanju dvostukog oporezivanja.

Komentari (3)
 • super24
  super24 11:14 4.11.2016.

  ptahotep


  U čemu je problem?; odete u poslovnicu MUP-a, odjavite prebivalište, oni vam prerežu osobnu i nećete plaćati porez u Hrvatskoj.
  Kada se prije par godina počelo oporezivati "gastarbajtere" , ljude u koje ova država nije uložila praktički ni kune,onda se nitko nije bunio.

  prije nije bilo takvih idiotarija.. placao si porez tamo gdje si ga zaradio.. onda su za ove u pogranicnim podrucjima poceli priznavati po mjestu stanovanja, sto je idiotarija broj 1 bilo.. ali si i dalje mogao imati boraviste npr. u Njemackoj i tamo placati porez a prebivaliste negdje drugdje.. u tom slucaju si ostvarivao i lijepi povrat poreza.. ako ti to nije bilo posebno bitno i nisi se time zaebavao platio si porez automatski tamo gdje si radio i mirna bosna, nitko nije pravio probleme i nikog nije bilo briga

  a sad kad su poceli “dijeliti” podatke poreznici odmah krenuli u lov u mutnom. u EU kao puna usta beznacionalnosti, slobode kretanja isl. a mogu te oporezivati i jedni i drugi prema svojim zakonima, pa se ti ebi…jos te love po osnovi prebivalista boravista da ti ukradu dokumente po novome.. (moras se jasno izjasniti “kome pripadas” inace si ebo jeza),a obecavali sve je to nase, krecimo se druzimo se, ucimo i gradimo europsku obiteljsku zajednicu..

  ovo je naravno umjetno proizvedeni problem s jasnom namjenom i strogo po zadatku, a to je stvaranje fiskalne unije (u sto je “dijeljenje podataka” ionako uvod), pa ce reci, eto vidite, tak je to dok nema fiskalne unije, guzit cemo vas ko mlade majmune, pa zar ne bi bilo bolje ta fiskalna unija (umece ga duboko), ovo je tako neprakticno.., i tako dok naguzeni emigracijski, migracijski i imigracijski narod (mobilna radna snaga) ne zavapi.. dajte fiskalnu uniju!! i onda fiskalna unija, kita jos duboko u guzi i vozi dalje, ima toga jos.. (npr. vinjete tzv. maut u fasistickoj vaterland su isto uvod u neka europska davanja, to jamcim..)

 • ptahotep
  ptahotep 9:22 4.11.2016.

  U čemu je problem?; odete u poslovnicu MUP-a, odjavite prebivalište, oni vam prerežu osobnu i nećete plaćati porez u Hrvatskoj.
  Kada se prije par godina počelo oporezivati “gastarbajtere” , ljude u koje ova država nije uložila praktički ni kune,onda se nitko nije bunio.

 • Pero7
  Pero7 7:41 4.11.2016.

  ima-li-kraja-pljacki

  poreznici-proganjaju-hrvate-i-u-irskoj

  traze-da-plate-porez-na-placu

  VIŠE tisuća građana posljednjih je godina u potrazi za poslom i boljim životom odselilo u Irsku, no čak ni tamo ne uspijevaju izbjeći bacanje novca u vreću bez dna, koja se službeno naziva “Državni proračun Republike Hrvatske”.

  Mnogi građani, koji žive i rade u Irskoj, dobili su dopise od hrvatskih poreznika u kojima ih se traži da plate porez na plaću koju su zaradili u toj zemlji.

  Žive i rade u Irskoj, a Hrvatskoj su “dužni” desetke tisuća kuna poreza

  Iznosi se u nekim slučajevima kreću i do 100 tisuća kuna, tako da bi ljudi, umjesto da štede novac za svoju obitelj i sebe, trebali u Irskoj štedjeti da pune proračun države iz koje su se morali iseliti.

  Hrvatska s mnogim zemljama, pa tako i Irskom ima važeći sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, no to ne znači da su građani koji rade u inozemstvu potpuno sigurni da neće morati platiti porez u obje zemlje.

  Naime, ako Porezna uprava u Hrvatskoj procijeni da osoba koja radi u inozemstvu po njihovim kriterijima ima “previše veze” s Hrvatskom, morat će platiti razliku poreza.

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/ima-li-kraja-pljacki-poreznici-proganjaju-hrvate-i-u-irskoj-traze-da-plate-porez-na-placu/929683.aspx [index.hr]

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve