Sutra odluka o ukidanju kriznog poreza teleoperaterima: Niže cijene, skup roaming, sporo surfanje…

Autor: Poslovni.hr , 01. srpanj 2012. u 10:50

Od danas teleoperateri više ne plaćaju krizni porez. Vlada im je to dopustila kako bi više ulagali i na kraju krajeva više i dali svojim korisnicima. Teleoperateri nude nove tarife, tvrde da razgovaramo najjeftinije u Europi. Od proljeća su sva tri operatera na našem tržištu počela oglašavati nove jeftinije tarife.

Cijene mobilnih usluga u prosjeku su pale za 20 posto, podsjeća HTV – istodobno svake godine podatkovni promet u mobilnim mrežama raste više od 200 posto. Potvrđuju to i u Državnoj agenciji za elektroničke komunikacije: cijene mobilnog telefoniranja najniže su dosad.

No i dalje plaćamo skup roaming i spor internet, žale se korisnici.

Od ove godine novost je, podsjeća također HTV, i to da operateri moraju besplatno otključavati sve mobitele za koje je istekla ugovorna obveza kako bi se mogli koristiti i na drugim mrežama. Uz to stikove za mobilno surfanje možete kupiti uz probni rok i vratiti ako je prijam loš.

Na brže surfanje internetom još se čeka. Kao i na ulaganja u mreže, tim više što je operaterima Vlada ukinula poseban porez od 6 posto.

Hrvatski sabor nastavlja sutra četvrtu sjednicu raspravom o prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, po hitnom postupku, a kojim bi se od 1. srpnja trebao ukinuti šestpostotni porez teleoperaterima na usluge u mobilnoj telefoniji. Vlada je u siječnju uvela taj namet na SMS, MMS i govorne usluge, jer je bila nezadovoljna ulaganjem dobiti telekomunikacijskih operatera u investicije u Hrvatskoj, kao i njihovim previsokim tarifama u odnosu na zemlje EU. Nakon što su im u međuvremenu operateri predočili investicijske planove, u Vladi procjenjuju da će se ukidanje tog poreza sada pozitivno odraziti na investicije operatera pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža, kao i na poticanje stranih ulaganja u Hrvatsku. Posljedično očekuju i smanjenjivanje cijena usluga u mobilnoj telefoniji. Nastavak sjednice najavljen je za sutra u 14 sati. (H)

Komentirajte prvi

New Report

Close