Sutra nastavak pregovora Vlade i sindikata javnih službi

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2012. u 16:50

Vlada i sindikati javnih službi sutra će nastaviti pregovore o prijedlogu izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, a prema najavama iz sindikata, do potpisivanja izmjena TKU-a vjerojatno neće doći jer dio sindikata ne prihvaća Vladin prijedlog.

Po dosadašnjim najavama, izmjene TKU-a spremni su potpisati Hrvatski liječnički sindikat, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Sindikat djelatnika u kulturi i Sindikat zaposlenih u socijalnoj skrbi, dok na to ne pristaju Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat srednjih škola, Sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Sindikat medicinskih sestara.

Predsjednik Liječničkog sindikata Ivica Babić izjavio je Hini kako je Vladin prijedlog prihvatljiv jer se odustalo od ideje o smanjenju naknade za minuli rad s 0,5 posto na 0,3 posto po godini staža, te je bolje riješeno pitanje naknade za prijevoz. Njegov sindikat pristaje na smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna, neisplatu božićnice ove i iduće godine te regresa iduće godine, kao i isplatu jubilarnih nagrada samo zaposlenima koji odlaze u mirovinu i imaju 40 i više godina radnog staža.

Pristali smo na kompromis jer uvažavamo činjenicu da je u Hrvatskoj kriza, pa smo u vrijeme krize spremni odustati od jednokratnih materijalnih prava. No, nismo pristali na smanjenje temeljnih prava, kao što je naknada za minuli rad, jer time štitimo plaće naših članova, kaže Babić.

S druge strane, čelnici sindikata obrazovanja i znanosti najavljivali su proteklih dana da neće potpisati izmjene TKU-a dok im se ne zajamči da će božićnice i regresi biti isplaćeni nakon što prođe kriza, a predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić također je tražio da se iz Zakona o reprezentativnosti, koji je Vlada poslala u Sabor, povuče odredba koja jača ulogu strukovnih sindikata.

S Ribićevim zahtjevom nimalo se ne slaže Babić koji pita “a tko bi trebao pregovarati u ime liječnika i štititi njihova prava ako ne Hrvatski liječnički sindikat, čiji su oni članovi”. Nezamislivo je da je sindikalni čelnik poput Ribića spreman žrtvovati prava svojih članova samo da bi zadovoljio svoj egoistični cilj i maknuo konkurenciju iz pregovora, oštro poručuje Babić.

Predsjednik Sindikata učitelja Zvonimir Laktašić upozorava da prije eventualnog potpisa izmjena TKU-a treba riješiti problem uredbe iz 2003. godine o uvećanju koeficijenta složenosti poslova za učitelje za 3,5,7 i 9 posto, koja je prestala važiti još 2004. godine, no isplata tog prava se nastavila sve dosad. Očekujemo da će se ta uredba legalizirati, kao i da će se drugačije riješiti problem naknade za prijevoz jer bi po Vladinu prijedlogu dio naših članova bio oštećen, tvrdi Laktašić.

Vlada predlaže da se prijevoz plaća samo na temelju računa, pri čemu naknadu ne bi primali zaposlenici unutar dva kilometra udaljenosti od mjesta stanovanja do posla. Ako zaposlenik radi izvan mjesta stanovanja, do 50 kilometara, a ne do 100 kao dosad, imao bi pravo na punu refundaciju prijevoza. Iznad 50 kilometara poslodavac bi plaćao 50 posto troška prijevoza, a 50 posto zaposlenik. Laktašić smatra da unatoč nepotpisivanju izmjena TKU-a Vlada neće ići na otkazivanje TKU-a za javne službe, a ako se to i dogodi pregovori se mogu nastaviti tijekom otkaznog roka od tri mjeseca.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close