Šutića zamijenila profesorica koja je zanat pekla u SAD-u i Škotskoj

Autor: Poslovni.hr , 17. kolovoz 2012. u 16:20

Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode je na temelju članka 77. Zakona o zaštiti prirode i članka 40. Zakona o ustanovama, donio rješenje o imenovanju dr. sc. Lidije Bertović za ravnateljicu Javne ustanove “Nacionalni park Plitvička jezera“ s danom 14. kolovoza 2012. na razdoblje od četiri godine.

Ministar je predmetno Rješenje donio na temelju provedenog javnog natječaja kojeg je Odlukom o raspisivanju natječaja za izbor i imenovanje ravnatelja/ravnateljice Javne ustanove „Nacionalni park Plitvička jezera“ 24. srpnja 2012. godine raspisalo Upravno vijeće Javne ustanove „Nacionalni park Plitvička jezera“.

>>> Branislav Šutić razriješen dužnosti ravnatelja NP Plitvička jezera

Dr. sc. Lidija Bertović diplomirala je 1993. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalistički ispit za profesora kemije pred „General Teaching Council for Scotland“ u Edinburgu obranila je 1999. godine. Magistrirala je 2003. godine na „Robert Gordon University“ u Aberdeenu, u Škotskoj u Odsjeku za ekologiju i zaštitu okoliša. Od 1993. do 1998. godine radila je u kemijsko-analitičkom ekološkom laboratoriju „Winston Chemicals Inc.“ u SAD-u, a od 1998. do 2002. godine bila je voditeljica znanstvenog projekta u Molekularno-endokrinološkom laboratoriju pri „Rowett Research Institute“ u Škotskoj gdje je u isto vrijeme obnašala i funkciju voditeljice projekta u naftno-istraživačkom laboratoriju „Schlumberger Research & Development“. Tijekom 2003. i 2004. godine po povratku u Republiku Hrvatsku bila je konzultant iz područja zaštite okoliša za Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, EkoTein d.o.o. Zagreb, te za Agenciju za posebni otpad d.o.o. Zagreb. Od 2005. pa do kraja 2009. godine obavljala je funkciju direktorice Sektora zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša i bila savjetnica člana Uprave INA Industrija Nafte d.d., Zagreb, a od prosinca 2009. godine ravnateljica je Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Doktorsku disertaciju iz područja biotehničkih znanosti, grana ekologija i zaštita okoliša, obranila je u svibnju 2010. godine na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Njezino ju je stručno zvanje, poznavanje problematike zaštite prirode temeljeno na višegodišnjem radnom iskustvu na mjestu ravnateljice Javne ustanove „Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje“ uz kvalitetno artikuliranje vizije razvoja „Nacionalnog parka Plitvička jezera“ izdvojilo među kandidatima kao najkompetentniju osobu za ravnatelja u sljedećem četverogodišnjem razdoblju.

Očekuje se da će nova ravnateljica unaprijediti poslovanje Javne ustanove “Nacionalni park Plitvička jezera“ u cilju postizanja što bolje zaštite i očuvanja prirodnih vrijednosti i što boljeg upravljanja zaštićenim područjem, da će poduzeti potrebne mjere i aktivnosti radi unaprjeđenja turizma, turističke ponude i što kvalitetnijeg obavljanja komercijalnih djelatnosti. Također je potrebno pojačati suradnju s lokalnim zajednicama, što je zasigurno jedan od važnijih elemenata za daljnji razvoj Nacionalnog parka.

Komentirajte prvi

New Report

Close