Suradnja FER-a i RECRO-NET-a

Autor: Poslovni.hr , 19. studeni 2010. u 11:25

Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i jedan od vodećih hrvatskih sistem integratora RECRO-NET potpisali su sporazum o suradnji na projektu Biomonitoringa okoliša i pacijenata primjenom bežičnih mreža osjetila.

Ciljna skupina korisnika rezultata projekta su oboljeli od kroničnih respiratornih bolesti, stoji u priopćenju iz RECRO-NET-a. Ovaj višegodišnji istraživački projekt izvodit će se u Zavodu za elektroničke sustave i obradu informacija uz suradnju sa stručnjacima Referentnog centra Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za kliničku alergologiju. U okviru projekta, RECRO-NET će financirati doktorskog studenta u punom radnom vremenu iz prve generacije magistara struke diplomiranih na FER-u.

U okviru suradnje FER-a i RECRO-NET-a na projektu Biomonitoring okoliša i pacijenata istraživanja su usmjerena na primjenu bežičnih mreža osjetila na liječenje astme. Cilj je razviti cjeloviti sustav koji će pratiti pojavu okidača asmatskog napadaja u okolini i respiratornu funkciju pacijenta.

Sustav treba pacijentu omogućiti lokalnu informaciju o stanju bolesti u koordinaciji s elektroničkim dnevnikom te komunikaciju s liječnikom. Sustav će tehnološki slijediti paradigmu Internet of things, dakle umrežavanja različitih senzora i mobilnih uređaja. Ideja je da u konačnici tehnologija pacijentu pomogne što samostalnije upravljati bolešću.

U radu na projektu uspostavljena je suradnja s Referalnim centrom Ministarstva zdravstva za alergologiju i kliničku imunologiju KB Sv. Duh u Zagrebu.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close