Sukob Vlade i HUP-a eskalirao na Danu poduzetnika

Autor: Poslovni.hr , 16. svibanj 2012. u 12:40

Dan poduzetnika, najveći poslovni događaj sezone, predsjetnik Hrvatske udruge poslodavaca Ivan Ergović iskoristio je za žestoki napad na Vladu. Poručio je prisutnim ministrima da nije prihvatljivo zbog populizma stvarati neutemeljno loš odnos prema poduzetnicima.

– Nismo problem nego rješenje, mijenjajte stav prema poduzetnicima – rekao je Ergović. Ergović, čije su tvrtke u problemima, najviše se ljuti na antipoduzetničku klimu i porezni zid srama. Zato traži “simetriju odgovornosti”.

– Ako stavljate na stup srama poduzetnike, stavite i gradonačelnike i ministre koji odlukama povećavaju troškove poslovanja do granice neizdrživosti – poručio je Ergović, koji u javnom sektoru vidi korupciju, neznanje i neodgovornost prema privatnom dijelu gospodarstva.

Milanović: Kamen će se kopati na Braču jer ga tamo ima

A premijer Zoran Milanović nakon direktnog napada ublažio je retoriku, kazavši da je kao političar u državi koja najviše mrzi političare teško govoriti o antipoduzetničkoj klimi. Kao političar koji sebe doživljava kao političkog poduzetnika, Milanović tvrdi da itekako može osjetiti što znači preuzeti rizik te da shvaća da bez duga poduzetništva nema micanja s mrtve točke. Ipak, moraju postojati neka pravila i red, kaže Milanović, a o tom će vlada biti principijelna.

– Postoji jak pritisak sindikata da se stečena prava zadržavaju, ali ako ovako nastavimo nećemo imati niti za plaće – kazao je Milanović. Zato je premijer ponovio da će racionalno i hladno razgovarati o kolektivnim ugovorima u državnim i javnim službama, ali da će voditi računa da vrhunski kadar zbog niskih plaća ne bi odselio iz države, misleći na liječnike.

Premijer je i ovom prilikom komentirao slučaj Jadrankamena:

– Kamen se neće kopati na Trešnjevci nego na Braču jer ga tamo ima.

Predsjednik Ivo Josipović poručio je da je neodrživa teza po kojoj se svaki neuspjeh poduzetnika tretira kao kriminal.

Na javni sektor trošimo manje nego razvijene zemlje EU

– Poduzetništvo se inkriminira, među poduzetnicima ima kukolja koji ozbiljno krše prava radnika, ali većina ih želi stvoriti nešto novo – kazao je Josipović, koji poziva da se na poduzetnike ne gleda kao na babaroge i krvopije. S druge strane, Josipović ne vidi preveliku ulog države u bruto državnom proizvodu, pa tvrdi da Hrvatska troši samo 20 posto BDP-a na javni sektor, dok oko 15 razvijenih zemalja Europske unije na istu namjenu troši i do 29 posto BDP-a.

Poslodavci su predstavili anketu koju su radili o percepciji poduzetnika u javnosti: 44.6 posto Hrvata ima negativan stav prema poduzetnicima, a preko 80 posto njih slaže se da postoji antipoduzetnička klima. Ipak, za antipoduzetničku klimu krive državu i sudove, a kad bi mogli birati, najradije bi se zaposlili u državnom poduzeću ili javnoj upravi.

(Agencija VLM)

Komentari (3)
Pogledajte sve

hebate, koji smo mi apsurd…u hrvatskom kapitalizmu, najveće zlo koje treba iskorjeniti su upravo kapitalisti gladni kruha, dok im režim koji živi od njih stišče represiju i djeli lekcije [shocked]

Užas…u zadnjih 70 godina, ovakvoga totalitarnog komunizma hrvatska još nije vidjela, pa i Tito je 50setih dozvoljavao veće poduzetničke slobode od ovih danas!

Aii zašto i sada nastavljaju s uništavanjem poduzetništva? Pa zar misle da je uzrok lošoj gospodarskoj situaciji osim ekonomske krize razlika u par postotnih bodova poreza.

što jedan političar uništi ni sto poduzetnika ne može popraviti

New Report

Close