Šuker: Zajam Svjetske banke je priznanje Vladi

Autor: Poslovni.hr , 15. siječanj 2010. u 14:10

Zajam je prihod proračuna, sigurno će poslužiti i za financiranje obveza koje stižu na naplatu, a u prvim mjesecima dospijevaju dvije velike tranše, istaknuo je Šuker

Zajam Svjetske banke Hrvatskoj u visini 200 milijuna eura dijelom će se koristiti i za otplatu obveza koje dospijevaju u prva dva mjeseca ove godine, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu financija na kojoj su detaljnije o zajmu govorili potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker i voditelj Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Andras Horvai.

Zajam je prihod proračuna, sigurno će poslužiti i za financiranje obveza koje stižu na naplatu, a u prvim mjesecima dospijevaju dvije velike tranše, istaknuo je Šuker koji kao tri osnovne namjene kredita navodi jačanje i upravljanje javnim financijama, što podrazumijeva i jačanje sustava javne nabave, jačanje sustava socijalne skrbi i jačanje učinkovitosti financijskog sektora. Hrvatskoj će sredstva tog zajma biti na raspolaganju nakon što ugovor bude potvrđen u Saboru.

Podsjetimo, Šuker i Horvai su sredinom ovog tjedna potpisali ugovor o zajmu Svjetske banke u iznosu 200 milijuna eura, a tom zajmu za razvojnu politiku u fiskalnom, socijalnom i financijskom sektoru Hrvatske cilj je priznanje i pomoć naporima Vlade za ublažavanje utjecaja globalne gospodarske krize.

Taj je zajam priznanje i nagrada Vladi za sve što je učinila ranije, jer ni jedna zemlja nije dobila kredit s takvim uvjetima, a da nije imala stand by aranžman (s MMF-om), istaknuo je Šuker. “Ova će godina biti godina u kojoj će trebati mudro postupati kako bi se uspostavili uvjeti za snažniji gospodarski rast u godinama koje slijede”, rekao je pak Horvai.

Odgovarajući na upite vezano za jučerašnje odluke Vlade o mjerama pomoći gospodarstvu, ministar Šuker je kazao kako očekuje da bi HBOR s prvim aukcijama za kredite i jamstva krenuo krajem veljače. Vlada je, podsjetimo, jučer prihvatila odluke o mjerama za gospodarski oporavak i razvitak s dva modela aktivnog uključivanja države u kreditiranje poduzeća – modele financiranja poslovnih projekata i jamstvenog fonda, te o namjeri sudjelovanja u osnivanju fondova za gospodarsku suradnju.

Komentirajući na upite novinare mjere Vlade, Horvai je kazao kako očito postoji problem financiranja poduzeća iako postoji likvidnost u sustavu, dok s druge strane banke pokazuju veću nesklonost prihvaćanju rizika. “Određena podrška koja će pomoći otkloniti takvu situaciju svakako je dobrodošla”, dodao je.

Na upit o traženjima, čak i nekih koalicijskih partnera, za rebalansom proračuna, ministar Šuker kaže kako u ovom trenutku za to ne vidi potrebu, “jer problema nema ni u prihodima ni u rashodima”.

(Hina/pd)

Komentari (3)
Pogledajte sve

To što su dugovi jedini izbor za države, ne znači i da su jedina opcija za ljude.
Jedna od njih je i

Ukoliko je Zajam svjetske banke priznanje vladi i velikom i sposobnom ekonomisti Šukeru što bi tek onda bilo da je debeli Šuki sa svojim tajkunčićima napravio za svoga mandata neku tvorničicu koja bi barem zapošljavala pedesetak ljudi?Kada sve vidim žao mi je da pored svog posla ja nisam na mjestu Šukera jer posuditi novce može i baba Soka iz Knina.
Totalno ludilo u ovoj zemlji!Sada reklamiraju na TV ciklus antifašističkih filmova . Baš me zanima kada će ponovo emitirati Filmske vijesti gdje će nam Tito sa Kardeljem i Bakarićem objašnjavati samoupravni socijalizam ,a mislim da bi bilo red da se ponovo aktivira Štafeta koju bi mogao ove godine u ime svoga vođe primiti agnostik Josipović. Problem sa titovkama će nam riješiti Kinezi po 5kn po komadu. Garantiram.

e, tugo naša!!!!!
to ti dođe kao uspješan gospodarstvenik koji nije zaradio niti lipice i dođe u banku prosit lovicu !!!!!!!
a što bankari misle ALI NE KAŽU??????
vidi nesposobne budaletine ništa ne zna ( niti raditi niti zaraditi ), oderi ga!! daj mu kredit a poslje ćemo ga g*zit kako hoćemo!!!!

New Report

Close