Suđenje Rončeviću: Vještakinja tvrdi da su MAN-ovi kamioni jeftiniji

Autor: Poslovni.hr , 09. travanj 2010. u 15:50

Knjigovodstvena vještakinja Smiljana Josipović rekla je danas na suđenju bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovom pomoćniku Ivi Bačiću da je na prvom natječaju za nabavku kamiona ponuda tvrtke MAN Importer bila jeftinija za najmanje 10,2 milijuna kuna od cijene za koju su kasnije vozila izravnom pogodbom kupljena od tvrtke Eurokamion.

Obrana optuženih prigovorila je na nalaz vještakinje, tvrdeći da je “neupotrebljiv” jer u cijenu koju je ponudio MAN Importer nisu bile uključene tehničke opcije, odnosno tražene tehničke karakteristike. Na upit Bačićevog odvjetnika Ive Farčića je li upoznata da u osnovnoj cijeni MAN-a nedostaju cijene pogona za sve kotače, vučne kuke i šasije za kabine, vještakinja je rekla da nije upoznata s tim, da je uspoređivala cijene iz ponudbenog lista i da joj nisu poznate tehničke karakteristike.

Odvjetnik je ustvrdio da je vještačenje trebalo napraviti s preciznije utvrđenim zadaćama ili kao kombinirano knjigovodstveno-strojarsko vještačenje. Prema nalazu vještakinje, najjeftiniju ponudu na prvom natječaju imala je tvrtka Automehanika koja je 39 vojnih kamiona nudila za 20,1 milijun kuna, što je za 14,3 milijuna kuna jeftinije u odnosu na Ivecove kamione tvrtke Eurokamion. No, njezinu ponudu nije se uzelo u obzir jer je bila nepotpuna.

Sljedeća najpovoljnija bila je MAN-ova ponuda, potom tvrtke Agrogrom koja je 36 vozila ponudila po cijeni od 30,2 milijuna kuna, što je, po nalazu vještakinje, u odnosu na isti broj Ivecovih kamiona bilo dva milijuna kuna jeftinije. No, obrana je ustvrdila da je ponuda tvrtke Agrogrom bila bez PDV-a. Vještakinja je, pak, kazala da je prilikom vještačenja smatrala da je u cijenu uključen PDV jer je tako rekao svjedok iz te tvrtke.

Na zahtijev obrane izračunala je da bi cijena Agrogroma, pod pretpostavkom da ipak nije bio uključen PDV, bila skuplja od Ivecovih kamiona za oko 4,6 milijuna kuna. Rončević je nakon rasprave ustvrdio kako je jasno da USKOK vještakinji nije dao da vještači iste vrijednosti. “Kamioni nisu iste tehničke opremljenosti i naravno da onda imaju različite vrijednosti”, kazao je.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić ustvrdila je, pak, da je u ponudbenoj dokumentaciji bilo navedeno što Ministarstvo obrane traži, dok su ponuđači naveli što nude i po kojoj cijeni. “Navodne opcije su zapravo samo opcije. Netko je mogao ponuditi zlatni mjenjač, koliko bi to koštalo”, upitala se tužiteljica.

Sud je odbio prijedlog obrane da se iz spisa kao nezakonit izuzme nalaz strojarskog vještaka Vinka Ugrine iz Splita. Obrana je najavila žalbu, tvrdeći da je njegov odabir suprotan zakonu prema kojem se vještaka s drugog područja bira kad ne može vještačenje obaviti institucija ili vještak s mjesno nadležnog područja.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a tvrdi pak da je Ugrina ovlašten vještačiti na području čitave Hrvatske, a da instituciju nisu angažirali jer je na zagrebačkom sveučilištu u tijeku bila antikorupcijska akcija Indeks. Rasprava će biti nastavljena nakon odluke Vrhovnog suda o žalbi obrane optuženih.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close