Sud časti: Bardić nije u sukobu interesa, ali takav angažman treba izbjegavati

Sud časti Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) smatra da “pro bono” angažman Zinke Bardić kao posebne savjetnice hrvatskog premijera Zorana Milanovića, dok je istodobno zaposlenica agencije Madison Consulting, prema postojećem zakonskom okviru pravno ne ulazi u područje sukoba interesa, međutim ocjenjuju da takav angažman treba izbjegavati jer postoji opasnost narušavanja profesionalne neovisnosti, a moguć je i konflikt interesa.

Imajući u vidu Etički kodeks HUOJ-a, odnosno definirane principe dobrog poslovanja na području odnosa s javnošću, takvim angažmanom postoji opasnost narušavanja profesionalne neovisnosti i transparentnosti, a moguć je i konflikt interesa u određenim situacijama, stoji u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama HUOJ-a. Sud časti HUOJ-a je svoje mišljenje donio na jučer održanoj sjednici, a temeljem zanimanja medija te upita članova HUOJ-a, vezanih uz eventualni sukob interesa kolegice Zinke Bardić i agencije za odnose s javnošću Madison Consulting, u pogledu suradnje s Vladom, navodi se.

Predsjednica Suda časti HUOJ-a je Dijana Kobas Dešković, dopredsjednica Vlatka Škorić, a član Božo Skoko.
U mišljenju Suda časti HUOJ-a također se dodaje kako je kolegica Bardić s jedne strane kao posebna savjetnica premijera pozvana raditi isključivo u javnom interesu, međutim, budući da ju Vlada ne plaća za taj posao ili angažman, u ovisnom je položaju prema privatnom poslodavcu – tj. agenciji koja joj osigurava redovita primanja.
“Budući da je jedna od najbližih suradnica predsjednika Vlade, ima pristup povlaštenim informacijama te u sklopu svog savjetničkog angažmana posredno može utjecati na donošenje odluka premijera ili Vlade. Tako se nalazi u situaciji da svjesno ili nesvjesno pogoduje agenciji u kojoj je zaposlena ili njezinim klijentima, odnosno da pridonese stvaranju percepcije u javnosti kako se ta agencija nalazi u privilegiranom položaju u odnosu na druge agencije na tržištu, kada su u pitanju odnosi s državnim institucijama”, mišljenje je Suda časti HUOJ-a koji također smatra kako, kada su u pitanju medijski eksponirani slučajevi – IKEA i Grippen, “na temelju dostupnih informacija ne može utvrditi je li i došlo do navodnog zauzimanja za njihove interese”.

Zbog svega navedenog, kako se navodi u mišljenju, uz svekoliko poštovanje dobrotvornog rada, kao i dokazanu stručnost kolegice Bardić, Sud časti HUOJ sugerira tijelima državne uprave i svim javnim institucijama da izbjegavaju takve oblike angažmana te da se angažmani stručnjaka za odnose s javnošću na sličnim poslovima reguliraju ugovorom o radu (privremenim zapošljavanjem) ili ugovornim odnosom s agencijom.

“Jedino će tako uloge i odgovornosti biti transparentne, te će se izbjeći sumnje u postojanje mogućeg konflikta interesa, a postići će se i potpuna usredotočenost na javne interese”, smatra Sud časti HUOJ-a te zaključuje kako će se jedino tako zaštititi i ugled struke i na pravi način vrednovati njezina važnost u suvremenoj političkoj i tržišnoj komunikaciji.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve