Studija: U 2009. nastavljeno jačanje protekcionizma

Autor: Poslovni.hr , 14. prosinac 2009. u 16:35

Protekcionistički pritisci nisu jenjali unatoč signalima započetog gospodarskog oporavka u mnogim zemljama u drugoj polovici ove godine, pokazala je jedna objavljena studija.

Izvješće nezavisne inicijative Global Trade Alert, čija je zadaća informirati u realnom vremenu o državnim mjerama poduzetim u razdoblju pada aktivnosti u svjetskom gospodarstvu, pokazuje da se vodećih 20 gospodarskih sila svijeta (G20) ne drži obećanja da će se suzdržati od kočenja slobodne trgovine tijekom krize. Također je u suprotnosti sa stajalištem Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i drugih međunarodnih tijela da svijet nije ponovno posegnuo za protekcionističkim mjerama iz 30-ih godina prošlog stoljeća, utemeljenim na načelu ‘nek’ susjednu crkne krava’.

“Sigurno je da protekcionizam još nije poprimio razmjere slične onima iz 1930-tih, no voda može opeći i prije nego što provre”, kaže Simon Evenett, profesor međunarodne trgovine na švicarskom sveučilištu St. Gallen i jedan od koordinatora projekta.

Od objave prethodnog izvješća Global Trade Alerta netom uoči samita G20 u Pittsburghu ta je inicijativa sastavila 183 nova izvješća o mjerama vlada koje su na prvi pogled navodile na zaključak da bi mogle štetno utjecati na međunarodnu trgovinu.

Od toga ih se 105 pokazalo protekcionističkima, u odnosu na samo 12 mjera koje su olakšavale međunarodnu trgovinu. U GTA-ovom se izvješću ističe da su vlade od prvog samita G20 u studenome 2008., kada su se obvezale suzdržati od protekcionizma, provele 297 protekcionističkih mjera, dakle, više od jedne po radnome danu i gotovo šest puta više nego što su provele mjera za liberalizaciju trgovine.

Broj mjera koje su najavljene ali još nisu provedene a mogle bi ograničiti trgovinu porastao je u posljednja tri mjeseca sa 134 na 188. “Broj planiranih protekcionističkih mjera i dalje raste, bez prekida. To bi moglo ograničiti povoljan utjecaj izvoza na gospodarski oporavak”, ističu u GTA-i.

U razdoblju od rujna i prošlog izvješća te inicijative, protiv Kine uvedeno je 47 novih mjera, a protiv SAD-a 32. Analiza štetnog utjecaja na trgovinu koji takve mjere generiraju pokazuje da Rusija, koja nije članica WTO-a, spada među najveće prekršitelje dok su Kina i Indonezija među prvih 10 najvećih, kao i Europska unija, ako se zbroje mjere svih njezinih članica.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close