Strah za opskrbu podignuo cijene nafte

Autor: Poslovni.hr , 05. travanj 2012. u 15:25

Cijene nafte porasle su u četvrtak u Londonu iznad razine od 123 dolara za barel temeljem pojačanih zabrinutosti da će sankcije zapadnih zemalja ugroziti opskrbu iranskom naftom.

Barel nafte poskupio je na londonskom tržištu 1,03 dolara, na 123,37 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 82 centa višoj cijeni od 102,29 dolara, nakon što je u srijedu zaključio trgovinu u minusu 2,54 dolar. Strah za opskrbu potpirila je u četvrtak objava velikog kineskog osiguravatelja brodova da od srpnja više neće osiguravati brodove koji prevoze iransku naftu. Europska unija također će od 1. srpnja zabraniti uvoz iranske nafte. Strahuje se da će se time značajno ograničiti dotok iranske nafte na svjetska tržišta.

Obujam trgovine bio je umjeren na oba tržišta uoči blagdana u Europi i Sjedinjenim Državama. “Tržišta dionica i nafte jučer su oslabila. Danas se tržište nafte oporavlja zbog geopolitičkog rizika na pragu produljenog blagdanskog vikenda”, zaključio je Christopher Bellew iz Jefferies Bachea. Fokus tržišta sada se okreće ključnom izvješću o američkom tržištu rada u ožujku, za koje se očekuje da će u petak pokazati da su američki poslodavci u prošlom mjesecu neto otvorili 203 tisuće novih radnih mjesta.

U međuvremenu je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je cijena referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 121,94 dolara, što znači da je bila 1,01 dolar niža nego prethodnog radnog dana.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close