Štern: Hrvatski predstavnici u upravi i NO-u Ine nemaju utjecaja na rad

Autor: Poslovni.hr , 26. travanj 2012. u 10:40

Predsjednik nadzornog odbora Ine Davor Štern posvjedočio je danas na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu da hrvatski predstavnici u upravi i nadzornom odboru Ine ne mogu utjecati na rad te kompanije.

Sanaderu se sudi zbog optužbe da je izmjenom međudioničkog ugovora 2009. strateškom partneru MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini za što je navodno primio 10 milijuna eura mita. “Međudionički ugovor nadzornom odboru onemogućuje nadziranje rada Ine”, kazao je Štern ističući da kompaniju ne vodi ni uprava u kojoj također sjede hrvatski predstavnici.

“Naše je mišljenje da uprava treba voditi kompaniju, tim više što su svi hrvatski predstavnici u njoj specijalisti u svom resoru”, rekao je Štern. Pojasnio je da Inom, od kada je MOL preuzeo većinska upravljačka prava, upravlja Odbor izvršnih direktora koji odluke donosi na zatvorenim sjednicama.

Tvrdnju da Inu umjesto uprave i nadzornog vode izvršni direktori i predsjednik uprave koje isključivo postavlja mađarski MOL svjedočeći u ovom postupku ranije su iznijela još trojica hrvatskih predstavnika u tijelima Ine. Potvrdili su i da strateški partner MOL ima znatno veći utjecaj nego vlasnički udio.

Štern tvrdi da je odmah nakon dolaska na čelo nadzornog odbora, gdje ga je u siječnju prošle godine postavila vlada Jadranke Kosor, pokrenuo postupak izmjene spornog međudioničkog ugovora. Postojeći ugovor, kazao je, ostavio je mogućnost revizije, dvije godine nakon sklapanja.

Nakon što su trojica hrvatskih predstavnika u nadzornom odboru inicirala pregovore, mađarski predstavnici su se s tim suglasili i krenulo se u izradu pregovaračke platforme. Osnovana je i komisija u kojoj su s hrvatske strane uz Šterna trebali biti ministri Đuro Popijač, Martina Dalić i Dražen Bošnjaković, no kako su se bližili posljednji parlamentarni izbori pregovori nikada nisu započeli, kazao je Štern.

Osim zbog optužbe da je za 10 milijuna eura mita Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, iz koje se pritom trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje, Sanaderu se u objedinjenom postupku sudi i za ratno profiterstvo zbog uzimanja provizije od austrijske Hypo banke.

(Hina/pd)

‘Prikrivena namjera MOL-a bila je gašenje rafinerije Sisak’

Štern je na današnjem svjedočenju ustvrdio da MOL nije ispunio svoje obveze koje se tiču modernizacije rafinerija pa navodi da ugovor iz 2009. i ne predviđa sankcije što je jedan od dijelova ugovora koji žele izmijeniti, javlja Večernji list. “Što se tiče benzinskih crpki, ulaganja su se ograničila na promjenu vizualnog identiteta. Sad se opet stavlja novi koji je sličan MOL-ovu, samo su stavljene Inine boje. Kod rafinerija je situacija sljedeća: da bi rafinerije bile potrebne i da bi opstale, treba povećati udio u tržištu. Čini mi se da je MOL iskazao prikrivenu namjeru da se rafinerija u Sisku zatvori, no uspjeli smo dogovoriti da će kapacitet Siska biti dva milijuna tona godišnje i da će se nastaviti druga faza modernizacije rafinerije u Rijeci”, kazao je Štern.

Ovdje pročitajte izvorni tekst.

Hrvatska će tražiti da Inu opet vodi uprava

“Detekcija stanja u Ini je gotova i platforma za pregovore između hrvatske Vlade i mađarskoga MOL-a spremna je. U ovih 15 mjeseci dobro smo obavili posao, prevrnuli smo svaki kamen i sada se sve zna”, odgovorio je jučer Davor Štern, šef Inina NO-a, na pitanje kako komentira preksinoćnji istup na HTV-u ministra financija Slavka Linića koji je žestoko opalio po Mađarima, piše Večernji list. “Pozicija predstavnika hrvatske države u NO-u i u upravi svedena je na nulu. To nisu dioničarski odnosi, to su sramotni odnosi kakve nigdje u svijetu ne možete doživjeti. Jasan je i premijer Milanović: To trpjeti nećemo! U NO-u će sada biti hrvatski ministri pa ćemo vidjeti hoće li se mađarska strana usuditi vrijeđati, ponižavati, bahato se ponašati i raditi što god hoće”, kazao je u Otvorenom budući član Inina NO-a S. Linić. To je bio prvi potpuno artikulirani javni istup nekog visokog hrvatskog dužnosnika o stanju u Ini nakon što su u posljednjih nekoliko tjedana potankosti o mađarskoj potpunoj upravljačkoj dominaciji izišli u javnost tijekom svjedočenja hrvatskih članova uprave Ivana Krešića i Davora Mayera te člana NO-a Damira Vanđelića na suđenju Sanaderu.

Ovdje pročitajte više

Komentari (1)
Pogledajte sve

možda zbog toga Ina sada i ostvaruje dobit, nema više cisterna-gotovina

New Report

Close