Stanovnici Irana uskoro odsječeni od globalnog interneta?

Autor: Poslovni.hr , 24. rujan 2012. u 11:45

U Iranu su odlučili u potpunosti cenzurirati pristup internetu svojim građanima. Naime, iranska je vlada najavila kako priprema vlastitu nacionalnu mrežu koja će biti dostupna samo stanovnicima ove zemlje, a neki mediji prenijeli su i vijest da će u potpunosti blokirati i pristup Googleu, piše Dnevnik.hr.

Glasine o vlastitoj i zatvorenoj mreži u Iranu postoje već mjesecima, a na CNetu kažu da su sada i službeno potvrđene te da su svi vladini uredi i agencije već povezani u ‘nacionalnu informacijsku mrežu’. Sljedeći bi korak trebao biti povezivanje cijele zemlje i svih korisnika na tu mrežu te stvaranje tzv. ‘čistog interneta’. Prema pisanju nekih iranskih medija, završetak ove faze očekuje se do ožujka 2013. godine.

Iako vladajući ističu kako je jedini razlog za uvođenje vlastite mreže prijetnja od cyber napada, a pri čemu su im najveće probleme do sada stvarali SAD i Izrael, sasvium je očito da će na ovaj način moći kontrolirati sve korisnike, kao ipratiti njihove aktivnosti. Zasad nije poznato hoće li s uvođenjem vlastitog sustava biti u potpunosti prekinut pristup globalnom internetu.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close