Srpski javni dug sve veći, traže kredit od Kine

Autor: Poslovni.hr , 25. rujan 2012. u 08:20

Srbija je u skupini zemalja sa izuzetno visokim javnim dugom, koji će do kraja godine dosegnuti 60 posto bruto domaćeg proizvoda, izjavio je u ponedjeljak u Beogradu član Fiskalnog vijeća Srbije Vladimir Vučković, upravo na dan kad je Srbija od Kine zatražila kredit do 850 milijuna eura.

Vučković je tijekom seminara o ulozi parlamenta u proračunskom odlučivanju i planiranju upozorio da se “više ne može govoriti kako Srbija ima nizak javni dug”, kao prije godinu ili dvije, a vladi Srbije sugerirao je da kao orijentir u formuliranju fiskalne politike koristi staro gospodarsko pravilo “o ograničavanju javnog duga do 45 posto BDP-a”.

Istovremeno, beogradski mediji izvjestili su da se ministar financija i gospodarstva Srbije Mlađan Dinkić sastao u ponedjeljak sa potpredsjednikom kineske “Exim banke” Liu Liangom i u ime vlade Srbije zatražio dugoročni kredit do 850 milijuna eura, koji bi Srbija iskoristila za gradnju autocesta.

Ukoliko bi bio postignut dogovor o povoljnim kamatnim uvjetima, ugovor sa bankom i izvođačima radova bio bi potpisan do kraja 2012, a radovi bi počeli 2013. godine.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close