Središnje banke obnovile programe ubrizgavanja likvidnosti

Autor: Poslovni.hr , 10. svibanj 2010. u 11:55

Vodeće svjetske središnje banke priopćile su danas da su zbog novih financijskih previranja ponovno aktivirale sustave ubrizgavanja likvidnosti na tržišta.

U programu pokrenutom radi podupiranja financijskih tržišta putem sprječavanja manjkova američkog dolara za vrijeme grčke dužničke krize sudjeluju kanadska, britanska, europska, američka i švicarska središnja banka. “Ovi su programi namijenjeni jačanju likvidnosti u američkim dolarima na tržištima te sprječavanju širenja financijskih poteškoća na druga tržišta i druga financijska središta”, navodi se u njihovom priopćenju.

Prethodni programi povećanja likvidnosti, pokrenuti nakon zamrzavanja kreditnih tržišta 2008., obustavljeni su početkom ove godine nakon što su uočeni prvi znaci gospodarskog oporavka. Međutim, prijetnja izbijanja dužničke krize ponovno je povisila troškove i otežala zaduživanja na tržištima.

Europska središnja banka (ECB) u zasebnom je priopćenju također objavila da će kupovati državne obveznice članica eurozone i to na tržištu, kako bi podržala i stabilizirala tržište euroobveznica. U svojem priopćenju ECB ističe da taj korak opravdavaju obećanja vlada da će ispuniti stroge proračunske ciljeve i intenzivirati napore usmjerene na konsolidaciju svojih proračuna.

“ECB uvodi nekoliko mjera radi suočavanja s pojačanim napetostima u određenim tržišnim segmentima koji koče mehanizam prijenosa monetarne politike a time i učinkovitost provedbe monetarne politike usmjerene na stabilnost cijena u srednjemu roku”, stoji u priopćenju te banke.

Također, japanska središnja banka odvojeno je ponudila 2.000 milijardi jena (21,6 milijardi dolara) likvidnosti financijskim institucijama drugi dan trgovanja zaredom kako bi umirila tržišta zaplašena prijetnjom izbijanja grčke dužničke krize i njezina prelijevanja na druga tržišta.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Najnoviji u nizu pokušaja skrivanja činjenice da je svijet bankrotirao u financijskom, političkom i moralnom pogledu stiže sa starog kontinenta, Europe.

.

New Report

Close