Srbijanski NIS osigurao posao u Turkmenistanu

Autor: Poslovni.hr , 12. siječanj 2011. u 12:25

Naftna industrija Srbije pobijedila je na tenderu za otvaranje pet bušotina u Turkmenistanu na naftnim poljima državne kompanije Turkmenjeft.

Kako prenosi portal B92, ukupna vrijednost projekta iznosi oko 33 milijuna dolara. Naftna industrija Srbije bit će zadužena za izradu i realizaciju cjelokupnog projekta čiji početak radova je planiran u lipnju ove godine, a kraj u veljači 2012. Riječ je o dvije bušotine koje se nalaze na polju Akpatlauk, dubine 4.800 metara, zatim dvije bušotine na polju Ekerem, dubine 3.800 metara i jednoj bušotini na polju Kejmir, dubine 4.500 metara.

Kompanija NIS je navela da će pregovarati s Turkmenjeftom o nastavku suradnje, uz proširenje spektra zajedničkih aktivnosti. Vlasnik 51 posto dionica NIS-a je ruska državna kompanija Gazpromnjeft.

NIS ima rafinerije u Novom Sadu i Pančevu, kapaciteta 7,3 milijuna tona godišnje, maloprodajnu mrežu od 480 benzinskih stanica u Srbiji, a bavi se i eksploatacijom nafte u Srbiji i Angoli. Obujam eksploatacije iznosi oko 1,5 milijuna tona godišnje. U kompaniji ukupno radi oko 11.000 zaposlenih.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close