Srbija: Oko 7.000 tvrtki ide u stečaj

Autor: Poslovni.hr , 31. ožujak 2010. u 11:45

Oko 7.000 srbijanskih tvrtki čiji su računi u blokadi duže od tri godine bit će uklonjene s tržišta automatskim uvođenjem stečaja, omogućio je novi zakon.

Kako navode u Ministartstvu ekonomije, to će doprinijeti sprječavanju širenja nelikvidnosti, prenosi B92. Istovremeno, u skladu s tim zakonom poduzeća mogu pokrenuti i redovan postupak stečaja, izvršiti reorganizaciju i oživljavanje kompanije. U ovom trenutku, broj nelikvidnih računa dostigao je gotovo 70.000, a dvije trećine tog broja odnosi se na obrte ili udruženja. Procjenjuje se da i među poduzetnicima većina postoji samo fiktivno, dok se vlasnici zapravo bave drugim djelatnostima.

Na listi nelikvidnih nalazi se i više od 20.000 poduzeća, pri čemu, duže od dvije godine nije se radilo u oko 16.000 tvrtki. Uglavnom, riječ je pravnim osobama koja više nemaju ni djelatnost, a u većini slučajeva nemaju zaposlene ili zapošljavaju jednog do dva radnika.

Prema procjenama, u nelikvidnim tvrtkama radi oko 7.000 radnika, ali i taj broj bi trebalo uzeti s rezervom jer se u većini njih radi samo o nereguliranoj papirologiji. Ipak, za one koji se godinama vode u takvim tvrtkama, koje zbog blokade ne isplaćuju ni zarade niti poreze i doprinose, odlazak u stečaj znači da će imati nešto bolju poziciju.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

mi ćemo svi zajedno, manji je trošak stečajnog upravitelja, predlažem debelog

New Report

Close