Srbija: NIS ostaje monopolist i nakon 2011.?

Autor: Poslovni.hr , 03. listopad 2010. u 13:50

Srbijansko ministarstvo energetike na mala vrata hoće produžiti monopol NIS-a, koji istječe 31. prosinca ove godine, tvrde tamošnji naftaši.

Time bi, kažu, NIS-u bila omogućena dodatna zarada od 200 milijuna eura godišnje, a benzin na crpkama ne bi mogao pojeftiniti, prenosi B92. Predstavnici naftnih udruženja tvrde da će Ministarstvo energetike predložiti da u novi zakon o gorivu uđu odredbe po kojima bi se od 2011. nametnula obveza uvoznicima da imaju skladište od najmanje 25.000 tona, iako dobro znaju da to može ispuniti samo NIS. To bi značilo da će svi i dalje morati kupovati gorivo isključivo od tog poduzeća.

“Do sada smo imali obvezu imati 12 puta manje skladište, a sada odjednom država traži skladište od 25.000 tona. U Srbiji toliko skladište nema nitko od naftnih kompanija osim NIS-a! Znači, umjesto da od 1. siječnja otvori tržište, Ministarstvo energetike svojim propisima opet tjera građane da plaćaju skupo gorivo. Sada se barem eurodizel slobodno uvozi, ali ako se usvoji ovakav propis, onda će NIS preuzeti i uvoz tog derivata”, navodi Milan Rakić iz Udruženja vlasnika privatnih benzinskih postaja.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close