Sramotno mali broj stranaca misli da je RH dobra za njihov posao

Autor: Poslovni.hr , 13. prosinac 2011. u 14:00

Tvrtke u Hrvatskoj susreću se s raznim preprekama koje im otežavaju poslovanje u ionako teškom gospodarskom okruženju, pokazuje istraživanje o poslovnoj klimi čije rezultate su objavile Američka i Nordijska gospodarska komora.

Istraživanje je provodila agencija Ipsos Puls u razdoblju od 19. travnja do 14. rujna ove godine, s ciljem razumijevanja problema s kojima se članice komora susreću u poslovanju u Hrvatskoj te usporedbe poslovne klime u Hrvatskoj u odnosu na ostale zemlje srednjoistočne Europe. Procjenjujući prednosti poslovanja u Hrvatskoj, najveći broj ispitanika gospodarske potencijale zemlje prepoznaje u turizmu (62 posto), geostrateškoj poziciji (61 posto), razvijenoj infrastrukturi (40 posto) te prirodnim resursima (39 posto) i kvaliteti radne snage (31 posto). U istraživanju je sudjelovala 61 tvrtka članica Američke gospodarske komore te 26 članica Nordijske komore.

“U usporedbi s ostalim zemljama regije, najveći nedostaci poslovanja u Hrvatskoj su spora javna administracija, visoka razina nenaplaćenih potraživanja, korupcija te relativno malo tržište”, istaknula je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj. Ipak, oko 40 posto ispitanika svoje poslovno iskustvo u Hrvatskoj ocjenjuje kao dobro ili vrlo dobro, 40 posto kao prosječno, a 17 posto kao jako loše. Prema članicama komora, u posljednje su se tri godine uvjeti poslovanja osjetno pogoršali.

Veliko povećanje nenaplaćenih potraživanja i smanjenje potražnje su glavni čimbenici koje ispitanici navode kao razloge pogoršanja poslovanja. Također, unatoč vladinoj antikorupcijskoj kampanji 36 posto ispitanika smatra kako se problem korupcije dodatno povećao. Vrijedi napomenuti kako čak 80 posto ispitanika smatra da državna administracija narušava poslovne uvjete, dok je lokalna administracija problem za 65 posto ispitanika.

“Uspoređujući poslovne uvjete u Hrvatskoj s ostalim zemljama regije u kojima posluju naše tvrtke članice, čak 40 posto ispitanika smatra kako su ovdje poslovni uvjeti među najlošijima, dok 41 posto njih smatra da su prosječni. Nažalost, za samo 3 posto ispitanika Hrvatska ima najbolje uvjete za poslovanje u regiji. Ovakva situacija na tržištu prisiljava mnoge potencijalne investitore da potraže druga područja za investiranje, a velik broj poduzetnika odgađa ili u potpunosti odustaje od neophodnih kapitalnih ulaganja, na što zajednički želimo upozoriti relevantna tijela u Hrvatskoj”, naglasila je Gordana Fuštar, izvršna direktorica Nordijske gospodarske komore.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close