Spes: 57 posto Hrvata ne zna ni jedan strani jezik

Autor: Poslovni.hr , 30. listopad 2006. u 09:15

Početkom rujna 2006. nezavisna agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja Puls za potrebe Spesa – centra za poduke i prevodilaštvo iz Zagreba provela je istraživanje o stavovima građana Republike Hrvatske o stranim jezicima odnosno potrebi učenja istih.
Istraživanje je pokazalo da 25 posto ispitanih građana smatra da se aktivno, u govoru i pismu, služi engleskim jezikom, za njemački se izjasnilo 14 posto građana. No, čak 57 posto njih se izjasnilo da se ne služi ni jednim stranim jezikom!
Riječ je o telefonskom istraživanju (CATI metoda), koje je provedeno na slučajnom, reprezentativnom, uzorku građana s područja Republike Hrvatske, dvostruko stratificiranom, prema veličini naselja i regiji. U istraživanju je sudjelovalo 1500 ispitanika starijih od 18 godina.
Na pitanje koliko stranih jezika bi građani RH trebali poznavati neposredno pred pristup naše zemlje EU, njih čak 45 posto odgovorilo je da je nužno znati dva strana jezika pred članstvo RH u EU. Štoviše, čak 96 posto ispitanika smatra da svaki naš građanin treba znati barem jedan strani jezik prije članstva RH u spomenutoj integraciji. Gledajući po jezicima koje trebaju znati građani RH prije ulaska u EU, čak 94 posto ispitanika smatra da je to engleski jezik. Odmah nakon engleskoga je njemački jezik za kojega se izjasnilo 67 posto ispitanika, a nakon njega talijanski (23 posto), te francuski (18 posto).

Komentari (2)
Pogledajte sve

Hrvati znaju strane jezike… Svi uz hrvatski znaju barem srpski i bosanski, a dobar dio razumije i slovenski. Izgleda da smo još uvijek u Jugoslaviji, jer strani jezici su samo engleski, njemački i talijanski [smiley2]

Naravno da ne govore, a i zašto bi…
Meni poznavanje dvaju jezika, u smislu zaposlenja, nikad nije pomoglo.

New Report

Close