Spaladium Arena zatvorena, račun blokiran, sva događanja otkazana!

Autor: Poslovni.hr , 02. ožujak 2012. u 14:55

Banka koja je pratila gradnju blokirala im je račun. Ne mogu plaćati dobavljačima pa tako ni Elektrodalmaciji



Foto: PXL

Spaladium Arena je zatvorena, sva se događanja najavljena za ovaj mjesec otkazuju, Elektrodalmacija im je isključila struju, račun im je blokiran i situacija je za sada bezizlazna.

Kulminacija je to agonije nikad dovršenog velebnog objekta kojeg su zajednički za Svjetsko rukometno prvenstvo gradili u javno-privatnom partnerstvu Grad Split i Vlada RH s Konzorcijem koji čine Konstruktor IGH i Dalekovod.

– Banka koja je pratila izgradnju Spaladium arene blokirala nam je račun. Nismo u mogućnosti podmirivati svoje obveze prema dobavljačima, pa tako ni prema HEP-u zbog čega nam je isključena struja. Arenu sada moramo zatvoriti! – potvrdio nam je Srđan Žižak, direktor Spaladium Arene. Kaže da ne smije govoriti od kada im je račun blokiran, ni koja je ih je banka blokirala.

Jure Šundov, splitski dogradonačelnik, kaže da se problem nedovršene Spaladium Arene ne može riješiti bez pomoći Vlade koja je suvlasnik objekta. Dignuti su krediti za gradnju objekta koji je samo djelomično završen. Garaže, poslovni prostori i velebni toranj visok stotinu metara nikada nisu izgrađeni jer se dolaskom krize građevinski sektor, pa i Konzorcij, našao u velikim poteškoćama. Grad Split može se naplatiti jer je Konzorcij jamčio dovršetak projekta, ali gradonačelnik Željko Kerum tvrdi da bi aktiviranje tog prava značilo slanje na ulicu 5000 ljudi, koliko ih tri velike građevinske tvrtke zapošljavaju.

– Grad ima dokument iz 2007. godine, koji ima snagu sudske presude i mogao bi natjerati izvođače da se objekt završi – tvrdi gradski vijećnik Igor Boraska na čiji prijedlog će Gradsko vijeće Splita održati tematsku sjednicu o Spaladium Areni.

Za sada vrata dvorane ostaju zatvorena. Renco Posinković, voditelj marketinga, jučer je otkazivao najavljene koncerte za ožujak. Hari Marta Hari neće održati koncert zakazan za 16. 3., Kings of Strings najvjerojatnije neće nastupiti 28. ovog mjeseca.

(Agencija VLM)

Komentari (8)
Pogledajte sve

Normalna praksa u normalnom svijetu. Samo kod nas to je trenutak da se pokazuje prstom na banke ili koga već. Tvrtka koja ne može plaćati radnike, tvrtka koja nema poslove i projekte, tvrtka koja ne može plaćati svoje račune to ne gomila godinama i desetljećima – takva tvrtka ide u stečaj! Jasno dvorane poput onih u Zagrebu i Splitu moraju raditi profitom, kao i svaka druga tvrtka bilo gdje drugdje. Ako to uprava ne zna, mijenja se i dovodi nova koja zna poslovati tj. popunjavati u ovom slučaju takve dvorane. No u Hrvatskoj takvim upravama prije u ugovor stave članak sa velikom otpremninom u slučaju da dobiju “nogu”, pa ti pored lošeg poslovanja još dođe na naplatu otpremnina nesposobnim. A ukoliko je neka gubitaška tvrtka u rukama nesposobnjakovića i radnim kolektivom koji okreće palce dan po dan u državnom vlasništvu, ta agonija zna potrajati i nekoliko desetljeća prije nego što se sjete zatvoriti takvu tvrtku i poslati je u stečaj već jednom. Naravno, nakon desetljeća podmirivanja velikih dugova, plaća za nesposbne uprave i radnike koji su više presjeli na poslu nego radili stiže zadnja ultimativna kazna – podmirivanje zadnjeg velikog duga, otpremnine (za što?) i tvrtka bez vrijednosti koju nitko normalan ne želi preuzeti/kupiti. Koliko takvih tvrtki država ima u svom posjedu ali ih i dalje drži na dlanu kao kap vode?! Čudi naravno i jedna praksa sa privatnim tvrtkama, gdje ne postoji neka velika razlika u odnosu prema dužnicima i onima koji ne plaćaju računa ali i dalje kvaziposluju.

i Zagrebačka se ne isplati a kamoli Splitska. To je bilo suludo trošenje novca. Ova vijest mi nije iznenađenje

Još jedan Obrovac. Koliko će ih još biti?

– srušite sve te arene.
– i riješili ste sve probleme oko naplate struje, vode, održavanja….
– a građevinci će dobiti posla.
– nakon rušenja će te točno znati koliki je vaš dug za te preglupe investicije.
– prodajom terena će te uspjeti naplatiti sve troškove rušenja.

– pa kad dođe neko novo svjetsko prvenstvo tada se ponovno zadužite i gradite .
– bitno je da se lova vrti.

– I love this game.
Pozdrav !

New Report

Close