S&P zapravo kaže da će nam se štednja obiti o glavu

Autor: Poslovni.hr , 15. siječanj 2012. u 13:25

Paul Krugman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju i kolumnist New York Timesa, na svom se blogu kratko osvrnuo na novost da je kreditna agencija Standard & Poor’s u petak snizila kreditne rejtinge Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Slovačkoj, Malti, Italiji, Španjolskoj, Portugalu i Cipru.

>> Niži rejting za devet zemalja eurozone, uključujući Francusku i Austriju

Krugmana takav razvoj događaja nimalo ne iznenađuje. Ono što ga međutim iznenađuje jest odgovor S&P-a zašto su snizili rejtinge, a što je prema njegovu mišljenju u medijima prošlo iznenađujuće nezapaženo.

Krugman podsjeća kako su iz S&P-a poručili da vjeruju kako je posljednji plan kojim se trebalo spasiti euro počivao na samo djelomičnom priznanju izvora krize: da trenutna financijska previranja proizlaze primarno iz fiskalne raskalašenosti na periferiji eurozone. U S&P-u smatraju da su financijski problemi s kojima se eurozona suočava posljedica rastuće vanjske neravnoteže i postojanja razlika u konkurentnosti između jezgre EMU-a i njezine takozvane periferije. Sukladno tome u S&P-u vjeruju da, ukoliko se proces reforme temelji samo i isključivo na stupu fiskalne štednje, postoji rizik da taj proces porazi samoga sebe uslijed padanja domaće potražnje, dok su potrošači istodobno sve zabrinutiji za sigurnost svojih radnih mjesta i upitne prihode. Sve to, poručuju iz S&P-a, nagriza nacionalne porezne prihode.

Merkel nas vodi cestom prema nigdje

Krugman podsjeća i kako je odgovor njemačke kancelarke Angele Merkel na ova najnovija S&P-ova sniženja zapakiran u još jedan apel vladama eurozone “da brzo implementiraju nova fiskalna pravila”. Njegov komentar na ovakav Merkeličin odgovor? “I dalje se valjamo cestom prema nigdje”.

Bonitetna agencija Standard & Poor’s, koja je u petak snizila kreditni rejting za devet zemalja članica eurozone, izravno je prozvala čelnike eurozone za dosadašnje neuspjele pokušaje rješavanja dužničke krize. “Političko okruženje u eurozoni nije bilo na visini izazova koje donosi kriza. Učinkovitost, stabilnost i predvidljivost politike i europskih instititucija nisu čvrsti koliko bi trebali biti”, istaknula je agencija Standard & Poor’s (SP). SP se posebice okomio na politiku koja je glavni naglasak u rješavanju krize stavila na politiku štednje i proračunske rezove. “Proces reformi koji se jedino zasniva na politici proračunske štednje nosi sa sobom rizik samouništenja”, ocjenjuje bonitetna agencija, dodajući da su se “mjere, dosad poduzete u rješavanju dužničke krize, pokazale nedovoljnim”.

Standard & Poor’s je u petak snizila kreditne rejtinge Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Slovačkoj, Malti, Italiji, Španjolskoj, Portugalu i Cipru. Francuskoj i Austriji je kreditini rejting snižen s maksimalnih AAA na AA+ s negativnom perspektivom, što znači da bi se te dvije zemlje u srednjem roku mogle suočiti s još jednim sniženjem. Konkretni učinci snižavanja kreditnog rejtinga za Francusku mogli bi se vidjeti u četvrtak kada francuska vlada namjerava izdati obveznice u visini između 7,5 i 9,5 milijardi eura. Odluka SP-a stavlja pod dodatni pritisak čelnike Europske unije koji će se okupiti na summitu 30. siječnja. Očekuje se da će tada biti prihvaćen novi međuvladin o ugovor o fiskalnoj uniji, kojim se jača proračunska disciplina. Ugovor bi načelno trebao biti prihvaćen na summitu 30. siječnja, ali ne i potpisan. Potpisivanje se očekuje na summitu početkom ožujka. Osim fiskalnog pakta, čelnici će možda morati rješavati i neke hitnije zadaće, poput mogućnosti bankrota Grčke, čiji pregovori s privatnim vjerovnicima o otpisu dugova ne napreduju dobro.

(pd)

Komentari (7)
Pogledajte sve

EU mora osnovati vlastitu rating agenciju po uzoru na Kineze. Tu moraju neutralizirati Englesku jer to njima nije u interesu. Pogledajte kako Kineska rating agencija ocjenjuje SAD. Sadašnje agencije produžena su ruka Hedge-fondova i bankarske osovine New York-London i kada bi bili objektivni Ameri bi imali najmanje 3x niži rating od sadašnjeg AA+. Tako Ameri više neće moći donositi jednostrane odluke i kreirati sukobe kako njima odgovara a to je dugoročno za stabilnost najvažnije a time i za ulaganja.

Sve je to povezano sa globalizacijom .

Jačanje centralizacije moći .

Nastoje uvesti zajedničku svjetsku valutu .

Zbog toga će se dolar i euro izjednačiti.

A nakon toga će nam uvesti elektroničku valutu .

Tko je vlasnik S i P ?

Naši Kolonizatori .

Svjetska vlada .

Svjetski močnici koji provode globalizaciju .

Isti oni koji su nas sve zadužili (95%) po jednoj cijeni a sada nam žele uzeti puno više .

Na taj način će zavladati nama svima .

Prva pametna od strane ovih rejting agencija….iako nisu dosljedni,jer najbolje rješenje bi bilo otpis 50% dugova koji su ionako napravljeni nelegalnim novcem…No što se tiče razlika u konkurentosti u potpunosti su u pravu,razvijenije države u jezgri imaaju itekako prste u pekmezu što se tiče dužničkog porobljvanja perifernih država…zahvaljujući lokalnim elitama koje su se besramno obogatilte,uz sva podmićivanja koje su zemlje iz jezgre primijenile prema perifernim državama onemogućen je razvoj perifernim državama..mene posebno smeta način na koji Njemačka i Francuska nastoje povećati korporativni porez koji primjenjuje Irska…Njemačko gospodarstvo van države podmićuje na sve strane…da je Grčka elita stvarno patriotska pokazali bi figu EU

ovo je sramotno, ja ne znam kakav je to sustav u kojoj jedna takvo poduzeće moze gopodariti tako vaznim stvarima. To samo ukazuje na moc nekolicine koji mogu iskrojiti sta god zele a da se nitko ne pobuni. Svi trpimo posljedice takvih upitnih odluka koje nisu ni argumentirane kako treba. Živimo u svijetu ekonomske tiranije u kojoj čovjek nema nikakvu ekonomsku slobodu.

New Report

Close