Sokol Marić na najmu kazeta za prijevoz novca od Fine zaradio 38 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 20. kolovoz 2012. u 10:00

Najveća hrvatska zaštitarska tvrtka Sokol-Marić je od listopada 2008. godine od Financijske agencije (Fine) te Finine tvrtke kćeri Fina gotovinski servisi (Fina GS), osnovane 2009., na osnovi aneksa ugovora o najmu kazeta za prijevoz novca s elektrokemijskom zaštitom (EKZ). uprihodila 38 milijuna kuna, a od toga čisti profit zaštitarske tvrtke iznosi oko 16 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Aneks ugovora 04-189-ZG potpisao je u ime Fine tadašnji direktor Mato Regvar, a potpuno identičan ugovor je 29. rujna 2010. potpisao i Željko Filipović, direktor tada novoosnovane Finine tvrtke kćeri Fina GS. Tu se zapravo radi o nastavku suradnje pod jednakim uvjetima sa zaštitarskom tvrtkom, no ovaj put u ime novosnovane tvrtke Fina GS na koju je prebačena sva djelatnost prijevoza novca. Prema odredbama tih ugovora, Fina i Fina GS dogovorile su isplatu mjesečnoga paušala Sokol-Mariću od 806.000 kuna za najam i eventualni popravak EKZ kazeta.

Na osnovi toga ugovora Fina GS, koja je u velikim financijskim problemima, do sada je Sokol-Mariću dužna oko 9 milijuna kuna. Isplativost posla s najmom EKZ kazeta danas je predmet istrage državnih tijela zbog sumnji u motive odgovornih osoba da sa Sokol-Marićem sklope ugovor o najmu. Isto tako, Fina GS nedavno je ponovno aktualizirala javni natječaj za kupnju tih kazeta kako ih više ne bi morala unajmljivati, navodi Jutarnji. Zanimljiv je i podatak, što su iz agencije potvrdili za Jutarnji, da je Fina EKZ kazete počela primjenjivati tek 2009., zbog čega je Agencija morala plaćati i kazne, iako su već u listopadu 2008. Sokol-Mariću plaćali dogovoreni mjesečni paušal od ranije spomenutih 806.000 kuna.

Iz Fine nisu željeli navesti konkretno razdoblje 2009. u kojem je počela primjena EKZ kazeta, no kako Jutarnji navodi radi se o ljetu ili jeseni te godine. Iz toga se može zaključiti da su kazete koje je Fina unajmila skupljale prašinu skoro godinu dana, a Mariću je u tome razdoblju isplaćeno oko 8 milijuna kuna, dok je Fina uz sve to još plaćala kazne državi.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Eklatantan primjer mafijaške države – ozakonjen kriminal koji je pravno gledajući legalan.

Marić je nalupao milione , a to što mu djelatnici ginu za 3000 kn mjesečno …nebitno je…

Sramota

New Report

Close