Socijalni partneri bez dogovora oko zamrzavanja plaća

Autor: Poslovni.hr , 08. travanj 2009. u 16:20

Imenovanje novog predsjednika GSV-a odgođeno je za iduću sjednicu

Vlada, poslodavci i sindikati nisu na današnjoj izvanrednoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) uspjeli ništa dogovoriti u vezi vladina prijedloga za zamrzavanje plaća u javnom i državnom sektoru i lokalnoj samoupravi, pa će pregovore nastaviti na idućoj sjednici, 20. travnja.

Vlada je u Smjernicama za vođenje usklađene politike plaća i cijena predložila socijalnim partnerima zamrzavanje plaća na razini prošle godine zaposlenima u javnim i državnim službama, lokalnoj i regionalnoj samoupravi i državnim poduzećima, te zadržavanje plaća na sadašnjoj razini u privatnom sektoru, no zamrzavanje plaća neprihvatljivo je većini sindikata koji u tome vide derogiranje kolektivnih ugovora. U smjernicama se predlaže i usklađivanje minimalne plaće s realnim okolnostima u gospodarstvu, a sindikati se pribojavaju da bi to dovelo do smanjenja minimalca ispod praga radničkog dostojanstva.

Prije eventualnog usvajanja takvog dokumenta treba raščistiti još puno otvorenih pitanja, jer sporazum ne smije dovesti u pitanje nijedan kolektivni ugovor, rekao je novinarima nakon sjednice predstavnik sindikata Damir Jakuš. Sindikatima je izuzetno važan i Zakon o minimalnoj plaći jer se njime regulira minimum dostojanstva onih koji primaju najmanje plaće u državi, kazao je Jakuš dodavši kako “možemo govoriti samo o politici plaća, a ne zamrzavanju plaća”.

GSV bi smjernice donio samo kao okvir kojim se ne bi poništili kolektivni ugovori, a vladini ciljevi su očuvanje zaposlenosti, usklađeno kretanje plaća na svim razinama i jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, ustvrdila je potpredsjednica vlade Jadranka Kosor. U smjernicama predlažemo temeljitu analizu cijene rada i usvajanje Nacionalne politike plaća, a to stalno traže sindikati javnih službi, kazala je Kosor dodavši kako socijalni partneri trebaju vladi dostaviti svoje prijedloge kako bi trebao izgledati taj dokument do 15. travnja.

Predstavnik poslodavaca Ivica Mudrinić upozorio je kako najnovije projekcije predviđaju pad BDP-a u ovoj godini za 3 a možda i 4 posto, pa se već sada treba pripremiti za tu mogućnost. Bilo bi neodgovorno od socijalnih partnera da se ne odrede prema krizi, a ključna pitanja su po Mudriniću javna potrošnja i politika plaća.

Na sjednici je trebao biti izabran novi predsjednik GSV-a, ovoga puta iz sindikalnih redova, ali kako se središnjice nisu uspjele dogovoriti oko zajedničkog kandidata, imenovanje novog predsjednika također je odgođeno za iduću sjednicu.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close