Snažan rast kvartalne prodaje PC-a na tržištima Hrvatske, Srbije i Slovenije

Autor: Poslovni.hr , 20. studeni 2008. u 09:30

Najveći rast broja isporučenih PC-a u trećem kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zabilježen je u Srbiji, za 67 posto

Na tržištima osobnih računala u tri zemlje u regiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, u trećem tromjesečju 2008. prodano je ukupno 263.898 osobnih računala ili 38 posto više nego li u istom razdoblju 2007. godine. Zbirni su to podaci iz odvojenih kvartalnih istraživanja tržišta osobnih računala u te tri zemlje koje je provela analitička tvrtka IDC Adriatics.

U Hrvatskoj je u trećem tromjesečju 2008. isporučeno 87.302 osobnih računala ili 24 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine, pokazuju rezultati kvartalnog istraživanja tvrtke IDC Adriatics. Prodaja računala je porasla u svim segmentima, ali i dalje po snažnom rastu od 40 posto prednjači segment prijenosnika kojih je ukupno isporučeno 47.705 komada. Broj prodanih stolnih računala porastao je za 9 posto na ukupno 37.593 jedinice dok je tržište x86 poslužitelja iskazalo rast od 8 posto, uz ukupnu isporuku 2.004. jedinice. Gledano po udjelima prema tipu, najveći dio tržišta u Hrvatskoj u trećem kvartalu odnosi se na prijenosna računala čiji je udio u ukupnim isporukama 55 posto. Udio stolnih računala iznosi 43 posto, dok su x86 poslužitelji zastupljeni s brojkom od 2 posto. Vodeći isporučitelj računala na hrvatskom tržištu u trećem kvartalu 2008. bio je HP, na drugu poziciju probio se Acer, dok je na trećem mjestu domaća kompanija HG Spot.

U Sloveniji, u trećem kvartalu ove godine, registrirana je isporuka od ukupno 61.745 osobnih računala ili 22 posto više nego u istom razdoblju 2007. Na slovenskom je tržištu segment prijenosnih računala zabilježio snažan rast od 50 posto u broju isporučenih jedinica. Segment servera porastao je za 10 posto, dok su stolna računala iskazala pad od 2 posto. Tako je isporučeno 34.303 prijenosnika, 25.769 stolna računala i 1.673 poslužitelja. Primat na slovenskom tržištu opet je preuzela distribucija prijenosnih računala koja čini 56 posto ukupnog PC tržišta zemlje. Tržišni udio stolnih računala je 42 posto, dok preostali dio otpada na isporuke x86 poslužitelja. Na slovenskom tržištu se opet nakon dva kvartala na prvom mjestu nalaze prijenosna računala. Tranzicija je plod konstantnih pada cijena i agresivnih marketinških kampanja. Rast servera obilježen je povećanim zahtjevima telekomunikacijskog i proizvodnog sektora. Vodeća mjesta u 3. tromjesečju po ostvarenim rezultatima pripala su stranim tvrtkama, pa je tako na prvo mjesto zasjeo HP, drugo mjesto zauzeo je Acer, dok je treći Dell.

Na PC tržištu Srbije, u trećem tromjesečju ove godine zabilježena je isporuka od ukupno 114.851 osobnih računala ili čak 67 posto više nego u istom kvartalu prethodne godine. Segment prijenosnih računala zabilježio je isporuku od 43.695 jedinica uz snažan rast od čak 125 posto, dok su stolna računala porasla za 46 posto uz brojku od 69.920 prodanih jedinica. Segment x86 servera iskazao je rast od oko 7 posto. Stolna računala čine 61 posto ukupnog PC tržišta Srbije, prijenosna računala 38 posto, a x86 serveri preostalih 1 posto tržišta.Stabilnom rastu PC tržišta doprinosi prodaja prijenosnih računala, čiji se broj isporuka iz kvartala u kvartal polako približava broju prodanih stolnih računala zbog sve pristupačnijih cijena i dobrih performansi. HP je na vodećem mjestu po broju isporuka PC-a, na drugom mjestu nalazi se Com Trade, dok je treće mjesto zauzeo Acer.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close