Snažan rast indeksa na azijskim burzama

Autor: Marko Mršić , 30. ožujak 2011. u 10:20

Na azijskim su burzama cijene dionica danas porasle, zahvaljujući jučerašnjem rastu na Wall Streetu, dok je tečaj japanske valute pao u odnosu na euro i dolar jer se uskoro očekuje zaoštravanje monetarne politike u Europi i SAD-u.

Na Tokijskoj su burzi jutros najviše porasle cijene dionica japanskih izvoznika, što se zahvaljuje slabljenju jena jer to povećava konkurentnost njihovih proizvoda na svjetskom tržištu. Dionica elektroničkog diva Sharpa poskupila je više od 3,5 posto, a unatoč poremećajima u proizvodnji nakon nedavnog potresa, porasle su i cijene dionica automobilskih kompanija Toyote i Nissana, i to za više od 1,5 posto. Znatno su poskupile i dionice kompanija koje će sudjelovati u obnovi šteta koje su Japanu nedavno nanijeli katastrofalan potres i tsunami val. Cijena dionice Mitsubishi Heavy Industry skočila je 2,5, a Hitachi Construction Machinery 2,8 posto.

Regionalni azijsko-pacifički indeks MSCI dan je završio 1,3 posto u zelenom na 134,84 boda, odnosno na najvišoj vrijednosti od 11. ožujka kada je Japan pogodio snažan potres. Japanski indeks Nikkei 225 skočio je 2,64 posto, hongkonški Hang Seng je porastao 1,73, a kineski CSI 300 indeks je skliznuo 0,06 posto. Južnokorejski indeks Kospi se uzdignuo 0,98 posto.

Na europskim burzama jutros su cijene dionica dosegnule najviše razine u zadnja tri tjedna, dok investitori s optimizmom očekuju izvješće agencije ADP o zaposlenosti u ožujku u američkim privatnim kompanijama. Londonski indeks FTSE 100 trenutno je u plusu 0,58 posto, frankfurtski se DAX povećao 1,26, a pariški CAC 40 je porastao 0,99 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close