Smartphone je ispunjen san svakog poslovnjaka, ali koji odabrati?

Autor: Ozren Podnar, VLM , 25. veljača 2012. u 10:00

Do prije pet ili malo više godina milijuni su poslovnih ljudi iz svih branši sanjali o laganom uređaju koji stane u džep, a s kojim mogu obavljati gotovo sve što i na laptopu. Pa čak i na stolnom računalu. Mnogima od sanjara snovi su se ispunili, jer takvih uređaja danas ima na pretek.

Brojna zanimanja nikad nije bilo lakše nego danas obavljati na daljinu. Poslovnjacima koji su na putu ili naprosto nemaju obavezu rada u uredu na raspolaganju su vrlo svestrani i učinkoviti pametni telefoni. A neki od tih uređaja kvalitetom i zvučnošću marke donose značajan prestiž svojim vlasnicima.

Kakva obilježja mora posjedovati mali i prijenosni uređaj da zadovolji potrebe poslovnog čovjeka? Poslovnjacima općenito trebaju vrhunska povezivost, programi za razmjenu e-maila i drugih vrsta poruka, dobri i brzi preglednici za čitanje i pretraživanje te mogućnost stvaranja, uređivanja i čitanja raznovrsnih dokumenata. Napredan korisnik sposoban je opremiti smartfon bezbrojnim korisnim aplikacijama (povrh onih već ugrađenih) i prilagoditi ih tako da mu same izbacuju tražene podatke – burzovna kretanja, vremensku prognozu, redove vožnje, opcije smještaja i objedovanja.

Uz pomoć bookmarksa alias oznaka, može si na preglednicima učiniti trenutačno dostupnima internetska izdanja bitnih medija i stalno biti u tijeku s novim vijestima. Spretan poslovnjak može na boljem džepnom uređaju usmeno ili pismeno dogovoriti zadatak, obaviti istraživanje, stvoriti dokument (ponudu, članak, izvještaj, prezentaciju) i rezultat svog rada poslati na odredište. Da, može se s gadgetom poslužiti i kao s digitalnim diktafonom, video kamerom ili foto-aparatom – zaigrani klinci možda ne znaju da sve ove funkcije imaju i poslovnu svrhu.

Ako vam smartfon ili treba u profesionalne svrhe, obavezno uzmite model s punom, odnosno QUERTY tipkovnicom. Uz to, vjerojatno će vam više odgovarati fizička tipkovnica od virtualne. Dok je iPhone vrlo glasovit uređaj, zahvaljujući sjajnoj marketinškoj kampanji Applea, na njegovoj ćete virtualnoj tipkovnici teže i sporije napisati duži e-mail ili članak nego na fizičkim tipkama kakve nudi većina BlackBerryja.

Značajan obzir pri izboru smartfona je trajanje baterije. Nova tabletna računala poput iPada i Samsung Galaxy Taba imaju vrlo solidno trajanje od desetak sati – ako ne gledate filmove, što vam kao poslovnjaku vjerojatno i nije posao. Smartfoni nažalost ne nude takvu trajnost, ali iskusni korisnik Blackberryja ili Nokije sa sobom nosi ne samo mali putni punjač, već i rezervnu bateriju za dvostruko dugo korištenje. Uza sve opcije koje sadrže moderni smartfoni jedino im je ograničenje spretnost korisnikovih prstiju na malim površinama!

Mezimci među smartfonima

S kojim biste uređajima bili najponosniji pred kolegama i poslovnim partnerima? Ovisi, naravno, o ukusu i prevladavajućoj modi. Ako vam je “šminkanje” iznad svega, možda ćete poželjeti mahati iPhoneom, no to je ipak spravica za zabavu. Smartfoni koje smo odabrali sigurno će zadovoljiti većinu po kriterijima učinkovitosti i statusa.

Iako je vrijednost kanadskog Research In Motiona (RIM) drastično pala proteklih mjeseci, BlackBerry još uvijek simbolizira odličan poslovni gadget. Fantastično lagan, Curve 8520 ima punu tipkovnicu na kojoj je dovoljno udobno pisati palcem, GPS navigaciju i 2-megapikselnu kameru. Najveća vrijednost BlackBerryja je tehnologija “push mail”, koja instantno isporučuje poštu u vaš inbox bez potrebe za vašom intervencijom. Mali nedostatak ovog modela je odsustvo mobilne tehnologije 3G, umjesto koje ima sporiji, ali uglavnom zadovoljavajući Edge. No, ugrađen je Wi-Fi za spajanje na hot spot.

Nešto je veći model Bold Touch 9800, koji ima zaslon na dodir, ali mu je tipkovnica svejedno fizička, što će većina profi-korisnika pozdraviti. Prednost Toucha 9800 nad Curveom 8520 je maksimalno napredna paleta tehnologija spajanja, uključujući G3.

Nokia je sinonim za pouzdanost i odmjerenost. Prošlog je ljeta plasirala odličnu Nokiju E6, koju je očito dizajnirala imajuči poslovnjake na umu. Pokretana operativnim sustavom Symbian, opremljena je s Wi-Fijem i s mobilnim prijemnikom G3 te s dvije kamere – stražnjom 8-pikselnom za snimanje i prednjom za video razgovore. Osim s osam gigabajta ugrađene memorije, oduševljava i prisustvom FM radija, s čime se ne može pohvaliti ni BlackBerry.

LG eXpo je senzacionalan po tome što može projicirati film na zaslon, što vrlo dobro dođe za prezentacije. Projektor u tehnologiji Pico nije ugrađen u sam smartfon, već se kao dodatni dio opreme postavlja na temeljni uređaj. No, tu sitnu komplikaciju nadoknađuje projekcijom slike veličine 14 inča. I bez projektora, LG eXpo je krasan smartfon, jer je opremljen hitrim procesorom od 1,5 GHz i tehnologijom Smart Sensor za prepoznavanje otisaka.

Motorola MOTO Q 9h je tanki smartfon kojemu operativni sustav Windows Mobile omogućuje rad s brojim formatima dokumenata i laganu sinkronizaciju s Microsoft Officeom na računalu. Za poslovnjake su presudne i tipkovnica QUERTY i tehnologija push mail za trenutačnu isporuku e-maila. Funkcije koje MOTO Q može obavljati toliko su brojne i raznovrsne da ih vjerojatno nijedan korisnik ne iskoristi sve, osim za okladu ili ako izvodi testiranje. Nije izostavljena nijedna mogućnost povezivanja, pa uz G3 i Wi-Fi ima i Bluetooth i danas ne više često korišteno infracrveno spajanje. Raspon audio i video formata koji može reproducirati vrlo je iscrpan, što za poslovnjake nije jako bitno, ali nije ni suvišno. Konačno, i “ratnici” se katkad moraju opustiti.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Gdje je HTC, gdje je Samsung? Nisu ušli u konkurenciju naručenog članka?

Dogovoreni posao uz stisak ruke – likvidnost (plaćanje)
Dogovoreni posao preko mreže – ?????

Aple je spomenut (makar nema tipkovnicu) ali Samsung Galaxy S II, kralj među smartphone-ovima niti čm.
Još jedan primjer sponzorskog novinarstva u HR.
P.S.
Pravi poslovnjak rijetko tipka na tipkovnicu ali zato čest daje naputke preko telefona i mora imati mail … tako dapriča o tipkovnicama jest najblaže rečeno nategnuta.

New Report

Close