‘Smanjenje stope za turizam dvostruko je gluplje od smanjivanja PDV-a za hranu’

Autor: Poslovni.hr , 10. rujan 2012. u 13:05

Smanjenjem PDV-a na hranu Vlada bi subvencionirala sve svoje građane, a ovako će subvencionirati strane turiste, piše Glas Slavonije.

Ekonomist Željko Lovrinčević smatra da Vlada smanjivanjem stope PDV-a za turizam čini nepravdu prema Slavoniji. Naime, smanjivanjem stope PDV-a za turizam od sljedeće godine, prema njegovom mišljenju, subvencioniraju se Nijemci, Austrijanci, Talijani i ostali gosti bogatijih zapadnih zemalja, piše GS. “A znate tko će ih sufinancirati? Siromašni Slavonci, koji PDV i dalje plaćaju 25 posto. Znači, taj mehanizam prelijevanja opet će se odvijati od siromašnih prema bogatima”, naglašava Lovrinčević. On drži da razbijanje sustava PDV-a u ovim trenucima nema smisla, ali i da je “smanjenje stope za turizam bar dvostruko gluplje nego smanjivanje PDV-a za hranu i piće.”

“Subvencionirajući hranu i piće subvencionirate vlastite građane, a subvencionirajući turizam subvencionirate zapravo strance”, pojašnjava Lovrinčević ponavljajući da je PDV, posebice ovakav kakav mi danas imamo (jedan od najviših u Europi), najveće opterećenje upravo za najnerazvijenije i najsiromašnije.“Preraspodjela koja će se dogoditi od sljedeće godine opet će ići na štetu Slavonije, a u korist bogatijih (Istre i Primorsko-goranske županije) i jednostavno o tim se stvarima mora progovoriti”, poručuje Lovrinčević.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close