Slovenski politolog: Ne može cijeli Piranski zaljev biti slovenski

Autor: Poslovni.hr , 04. siječanj 2009. u 15:00

Predstojnik katedre za međunarodne odnose na ljubljanskom fakultetu političkih znanosti Milan Brglez izjavio je za mariborski list Večer kako nije moguće da cijeli Piranski zaljev bude slovenski.

“Nemoguće je postići da cijeli zaljev bude slovenski ako nije slovensko i kopno oko toga zaljeva. To bi dovelo do jednog neobičnog rezultata – ulazak s hrvatske plaže u more zaljeva značio bi ulazak u Sloveniju”, rekao je Brglez, komentirajući nedoumice koje se postavljaju nakon blokade hrvatskih pregovora i dilema kako postići “častan kompromis” za obje države, unatoč Pahorovim izjavama da i dalje traži da hrvatska iz pristupne dokumentacije “isključi” sporne dokumente, među njima i zakone u kojima se nalaze zemljovidi s privremenom crtom sredine u Piranskom zaljevu, prenosi Hina.

Kritizirajući stajalište slovenskih premijera kako je za određivanje granične crte na moru važno stanje na dan 25. lipnja 1991. godine, kada je navodno Slovenija kontrolirala cijeli Zaljev, Brglez je naveo da je tzv. Brijunskim dogovorom Janše i Sanadera i sa slovenske strane opozvan parafirani sporazum Drnovšek-Račan koji je Sloveniji jamčio većinu Piranskog zaljeva i eksklavu koja bi ju povezivala preko “morskog dimnjaka” s otvorenim morem.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

ajde neka, malo pameti i sa slovenske strane. jedino da ne krene orema tome da i im i kopno trebamo dati….

New Report

Close